Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност, съобщиха от пресцентъра на „Информационно обслужване“.
Новата функционалност, която беше разработена от „Информационно обслужване“, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони, отбелязват от компанията.
При офлайн режим електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС).
Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти.
Данните на "Информационно обслужване" показват, че от пускането на системата до момента през НЗИС са издадени над 47 млн. електронни рецепти, като 1,762 млн. от тях са т.нар. бели. Над 70% от тях вече са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните „бели" рецепти са едва 3% от издадените през НЗИС. Данните категорично показват, че електронният еквивалент успешно заменя хартиените рецепти, посочват от „Информационно обслужване“.
Мобилното приложение за издаване на електронни „бели“ рецепти може да се използва от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари.
Очакванията са от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път.