Летящи безпилотни таксита и пощенски дронове в небето Сеул стана свидетел на тази техническа новост. Организацията на събитието бе дело на южнокорейското Министерство на транспорта и градската управа. Целта бе да бъдат показани последните технически достижения, които могат да бъдат приложени още в следващите няколко години.
Управлението на безпилотните летателни апарати се осъществява от система, наречена К-дрон, която е в състояние да контролира и координира няколко машини едновременно. Двете фирми създатели на новото технически достижение предвиждат увеличаване на възможностите си.
При демонстрацията таксито показва превозване на двама пътници, като К-дрон системата е контролирала височината, скоростта и посоката на полета, координирайки едновременно с това движението на няколко товарни дрона, без да допуска създаването на опасни ситуации при полета и приземяването.
Компаниите производители се надяват масовото производство на безпилотните машини да започне през 2025 година, с увеличен капацитет на пътуващите във въздушните таксита до пет човека и вертикално излитане и приземяване.
От Министерството на транспорта считат, че е възможно да започне пълноценна експлоатация на безпилотните въздушни таксита през 2028 г.