Китай инвестира 14,5 млрд. долара за инвестиции в интернет технологии Китайското правителство обяви, че се създава Китайски инвестиционен фонд за интернет комуникации с активи на стойност 100 милиарда юана (14,5 млрд. долара). В столицата Пекин днес се състоя церемония по учредяването на новата финансова организация, предават ТАСС и БТА.
В събитието участваха представители на министерството на финансите на Китай и държавните органи, упражняващи контрол над интернет пространството.
Сред учредителите са Китайската промишлено-търговска банка, водещи мобилни оператори, както и малки държавни инвестиционни банки.
Очаква се благодарение на дейността на новия фонд китайските доставчици на интернет, както и компаниите, чиято дейност е свързана с мрежата, да получат подкрепа и достъп до недостигащия им капитал. Планира се чрез новата организация да бъде създаден високо развит и безопасен интернет, който да отговаря напълно на нуждите на пазарното развитие, посочва ТАСС.
Китайският информационен център за интернет съобщи днес в доклад, че броят на регистрираните потребители на интернет в Китай е достигнал 731 милиона души, което е съпоставимо с населението на цяла Европа.
Към момента 53 на сто от населението на Китай има достъп до мрежата. В последните години стремително се увеличава и броят на влизащите в интернет през мобилни устройства.

Потребителите на интернет в страната вече са 731 милиона.

Източник: http://www.investor.bg/