Кирилицата – третият най-популярен език в интернет

От 1 юни европейският домейн .eu ще бъде пуснат и на кирилица

„Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица. Честит празник на славянската писменост и култура на всички българи“, отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, цитиран от economy.bg. EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейна от най-високо ниво .eu, след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската комисия.

Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15%, като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации. Така кирилицата се превръща в един от трите основни езика в Интернет, наред с латиница и хан – над 90% от всички домейни са на тези три езика. Това показва изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid и ЮНЕСКО.


Според двете организации, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език. През 2009 EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки.

Към днешна дата се наблюдава бърз растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1,7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО. Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица, като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1389.

Домейнът .eu е сред най-популярните домейни в света, свързвайки повече от 500 милиона души от 31 държави в една интернет самоличност. Повече от 3.9 млн. имена са били регистрирани, откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Много компании и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.