Една необикновена неделя очаква зрителите на 27 декември от 18.00 часа в Държавна опера - Стара Загора. „Коледни импресии” с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел ще „нарисуват” с глас и звук солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав. Диригент на концерта е Виктор Крумов. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др.

Монтеверди, Пърсел и Хендел са най-големите и изявени, а също и най-модерните за времето си композитори. Те създавате еталони на бароковата музика. В естетиката на барока героите в оперите са легендарни царе или митологични личности. Чувствата са изведени до крайност и ексцесия. Любовта и омразата са абсолютни и еднозначни. Когато човек обича, обича на живот и смърт.

В програмата на концерта на 27 декември са избрани едни от най-добрите музикални образци на бароковата епоха. Бароковата музика изисква различна певческа техника от съвременната практика, различни - фразиране и чувствителност. Затова много рядко днес се посяга към този репертоар в България. Той се отличава с голяма вариативност и техническа виртуозност, които са много впечатляващи. За щастие в световен мащаб все по-често театрите се връщат към произведения от този период и съществува т.нар. „Възраждане на Барока“ поради големия интерес на публиката.