В памет на Рафи: Неизказаното между фантазия и реалност
В Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства се открива изложбата „Неизказаното между фантазия и реалност”, посветена на младия и талантлив Рафаил Маринов, който напуска този свят през миналата година. Вернисажът е на 6 ноември от 17.30 ч. в двора на Музея при спазване на всички санитарни мерки.

Рафаил Маринов има казанлъшки корен по линия на своята майка Лили Маринов. Роден е през 1987 г. в София. Завършва ПГИИ "Проф. Николай Райнов" през 2006 г. със специалност „Живопис и керамика“. Твори в различни техники - масло, акрил и туш. Силната страна на творбите му се оказва тушът.

След кончината на майка му, Рафи преминава през много тежък личен период и пректарява да твори за няколко години, но не спира да снима. Интересът към фотографията идва от страна на баща му – Коста Маринов, който се занимава с фотография от 15-годишен.

Според близки и приятели, Рафи е бил позитивна и спокойна личност, излъчваща „почти ангелско присъствие“. С уникалното си и нестандартно усещане за живота и заобикалящата го среда той оставя след себе си творби, изпълнени с проницателни послания. Творчеството му е с ясно изградена специфика и завършен облик. С невероятното си усещане за компазиция, успява да придаде смисъл и на нестандартното.

Над 40 творби, микс от фотография, акварел и туш, ще ни покажат света през погледа на Рафи. „При селекцията на фотографиите разбрах колко много е харесвал Казанлък – малко тихо градче, което той имаше навик да обикаля сутрин рано от край до край я с любимото си колело, я пеша...“, споделя инциаторът на изложбата Татяна Бончева.