Троен празник за християнството днес

Днес християнството чества Полагането на честния пояс на Пресвета Богородица, Свещеномъченик Киприан Картагенски и Св. Генадий Константинополски.
След напускането на земния живот, освен дрехата на Пресвета Богородица, е запазен и нейният пояс. Подир Успението й той бил поверен от самата нея на апостол Тома, а по-късно предаван между вярващите по наследство един на друг.


През V век при царуването на Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на Св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм, носещ нейното име.
През Х век византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, дълго страдала от душевна болест. В съня си тя получила послание, че ще се избави от болестта ако на нея бъде положен поясът на Пресветата Богородица. Патриархът сам прострял пояса върху болната и тя веднага оздравяла.
По този повод от Х век се установява празникът Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица.


На 31 август се почита и един от най-големите и значими константинополски патриарси Св. Генадий, който заемал високата длъжност на патриарх от 458 до 471 г., когато предал Богу дух. Св. Генадий се славел като кротък, съблюдавал телесна чистота и се отличавал с въздържанието си. На този ден празнуват Генадий, Гена и производните на тези имена.


На 31 август почитаме още паметта на Св. Киприан Картагенски. Той е един от отците на църквата от III век. Роден е около 200 г. в Картаген и бил блестящ оратор и учител по философия. Година след Кръщенето му бил ръкоположен за презвитер, а по-късно и за епископ. По време на гоненията на император Валериан бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги, след което сам се върнал в Картаген. Там бил посечен с меч, заради отказа му да принесе жертва на идолите.


Днес своя имен ден ще отпразнува и старозагорският митрополит Киприан. Здраве и благоденствие на Негово Високопреосвещенство!


На снимката – зад ковчежето с честния пояс на Пресвета Богородица е празничната икона, която се изнася на 31 август за поклонение в храмовете.