След сериозни дебати в някои черноморски общини по отношение на плажуването по монокини, две български министерства и един вицепремиер готвят проект за забрана за плажуването върху пясъчни дюни по българското море.
Министерствата на туризма, на екологията и вицепремиерът Валери Симеонов са готови с проект за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проектодокументът предвижда забраната за опъване на палатки и поставяне на хавлии и чадъри върху дюни.
Тримата ресорни министри - на туризма Николина Ангелкова, на екологията - Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, обявиха, че основен проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите. по тях. По дюните, съгласно проекта няма да може да поставят палатки, чадъри, хавлии и други плажни принадлежности.


Масово по морето на този етап обаче дюните не са обозначени., въпреки, че ги има на кадастралните карти.

По дюните, съгласно проекта няма да може да поставят палатки, чадъри, хавлии и други плажни принадлежности.
Не така обаче е в община Несебър, където концесионерът на центалния плаж още миналата година е оградил дюните и забранил плажуването по тях. Специални указателни табели предупреждават за това, и спасителите по постовете дебнат за нарушители.