Цветното "Завръщане" на Татяна Бончева

Казанлъчанката Татяна Бончева открива първа самостоятелна фотоизложба в родния си град навръх големия православен празник Преображение.

Вернисажът е на 6 август от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. „Завръщане“ е името на изложбата, за която авторката разкрива, че е подготвила свои фотоси в цвят. Цветът на нейните пътувания: „от там – към тук и от тук – натам…“. Татяна Бончева живее години наред в Барселона, докато повикът на корените, както признава самата тя, не я връща отново тук, в града на розите.

Преди да разкрие себе си като автор в Казанлък, Татяна има зад гърба си различни участия и самостоятелни прояви - предимно в Барселона. В своята първа изложба в Казанлък тя представя над 30 творби – различни формати и техника.

Татяна Бончева започва да снима след спонтанен опит с лентов фотоапарат, който запечатва тайнствата на Халкидики близо до Атон. Открива, че себеизразяването чрез фотография ѝ харесва. Поощрявана от близки приятели, продължава да снима. Работи с лентови фотоапарати, колекционира лентови фотоапарати. След 2007-а година взима в ръце кинокамерата. После трайно се спира на цифровата фотография.