840 графики показват на изложбата Минипринт Казанлък На 1 юни, от 18,30 часа, откриват експозицията Минипринт Казанлък в Къща-музей „Професор Ненко Балкански“, която се намира на ул. Генерал Радецки №17. Тази година е 11-то издание на престижната изложба, очаквана и ценена от любителите на голямото изкуство на малката графика, от жителите и гостите на Казанлък, осъществявана през годините с подкрепата на Община Казанлък.
Експозицията представя 148 художника от 35 страни от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка и Австралия. 48 са новите творци, които участват за първи път, популярността на Минипринт Казанлък се увеличава с всяка следваща година.
Тази година най-многобройни са участията от 25 художника от Полша, 18 - от Япония, 12 - от Канада.
Като най-екзотични организаторите определят участията на художници от Тайланд, Индонезия Южна Африка, Нова Зеландия и Мексико.
В изложбата са представени 420 графики малък формат, 280 - в класически техники и 140 - в експериментални.
Във вечерта на откриването на изложбата, основателят на Минипринт Казанлък Петър Бояджиев ще обяви имената на наградените художници, избрани от международно жури, от утвърдени имена в световната графика в състав: Беа Ван дер Хейден от Холандия, Марек Грзиб от Полша и Петър Бояджиев от Казанлък.
Минипринт Казанлък, част от Празника на розата, е традиционна проява в богатия културен календар на града, която дава пространство на различни техники за изразяване във формата малка графика и гарантира диалога между различните творчески подходи – традиционни и свръхмодерни. Тя превръща Казанлък в световна столица на графиката и благодарение на нея хиляди хора по целия свят всяка година чуват името на Града на розите.