Планираният на 21 март 2020 година концерт на групата по случай рождения й ден се отлага

35 години на сцената посреща през 2020-а Вокална група „Ехо“. Началото й е поставено в „Арсенал“ през 1985 година като Вокална група за туристически песни „Работническо ехо”. Идеята за нейното сформиране е на Кръстьо Петков, по това време секретар на Туристическо дружество „Бузлуджа“ в предприятието. „Ехо“ възниква като заводски самодеен колектив, но бързо се разраства и утвърждава като една от любимите вокални формации в Казанлък, притежаваща собствена музикална визия. Вероятно спойката се получава, защото всички членове на групата са почитатели на природата и на жизнерадостната планинарска песен. Заслуга за добрия старт и по-нататъшното утвърждаване на „Ехо“ има първият художествен ръководител на състава Дечко Бакоев, както и всички певци, които се включват с ентусиазъм и заразяват публиката със своята енергия. В Казанлък сякаш пролетта идва по-тържествено с празничните концерти на формацията, които винаги са в началото на този сезон и винаги са заредени с жизненост и ведро настроение.

През 1993 година „Работническо ехо” преминава към Туристическо дружество „Орлово гнездо” и се преименува на Група за туристически песни „Ехо”, а от 1997 година се оформя като самодеен художествен колектив към Военния клуб в града.

Още от началото на своето сформиране групата си извоюва авторитет сред сродните вокални групи като член на Сдружението на туристическите хорове в България. Традиционно участва в националните песенни празници „Песните на България“, във фестивалите на туристическата песен в Стара Загора, Самоков, Пловдив, Горна Оряховица, в Старопланинския събор „Балкан фолк“ във Велико Търново, в Международния фестивал на туристическата песен „С песен, приятели“. „Ехо“ е очакван изпълнител в общински културни събития, годишнини, национални и туристически песенни празници, празници на Българската армия, прегледи на художествената самодейност и други.

Запомнящи се са изявите на групата в песенния празник „Прекрасна си, мила Родино!“, на който е домакин. Тази година той ще се проведе за 22-ри път на 25 април в НЧ „Искра – 1860“. Участие в него са заявили хорови колективи от цялата страна.

За 35-те години от своето рождение Вокална група за туристически песни „Ехо“ е спечелила редица награди. Най-ценни сред тях са медал „Алеко“ на Българския туристически съюз, наградата „Филип Аврамов“ през 2006 година на Сдружението на туристическите хорове в България, двете специални награди – на Министерството на околната среда и водите през 2002 година и на Министерството на икономиката през 2004 година. В колекцията от отличия са още наградите от Международния фестивал „С песен, приятели“ и „Балкан фолк“. През 2002, 2003 и 2005 година съставът печели втора и трета награда от участието си в прегледите на любителското художествено творчество на военните клубове.

21 са изпълнителите на ВГТП „Ехо“ в момента. От тях 7 души са настоящи арсеналци, 5 са работили в „Арсенал“ през минали години. От първите членове на формацията са Димо Джуров, конструктор в Завод 5/305 на „Арсенал“ АД, който вече 35 години е неизменно в състава, Христо Карагяуров, конструктор в Завод 1, който също е един от първите в групата – от 1986 година, Мария Танева, работник в „Хромажна” в Завод 1/282 - в състава е от 1986 година, и Йорданка Керестелиева, която е работила в счетоводството на Завод 3, сега е пенсионерка.

За музикалното и певческо израстване на „Ехо“допринася и настоящият й музикален ръководител Валентин Узунов. Вече 23 години той не спира да мотивира певците със своя творчески заряд и да внася във всяко тяхно изпълнение атрактивност и положителни емоции.

Мариан Ненков е председател на Вокална група „Ехо”, като трети мандат е избиран на този пост. Той е началник-цех в Завод 3/140 на „Арсенал” АД. В ръководството на състава още е Маргарита Дохчева, която е касиерът, но финансовите отговорности не й пречат да носи лирична душа и да е автор на сценария за всеки концерт.Ръководния екип допълват членовете Веселина Скордева - преводач от английски език, работи в Завод 0/410, и Жана Желева - магазинер в Завод 3/140 на „Арсенал“.

Днес в репертоара си певците на „Ехо“ имат над 100 песни от различни жанрове, които те с радост изпълняват и поднасят на публиката. По случай рождения си ден групата планираше да изнесе концерт на 21 март 2020 година, но поради въведено извънредно положение заради разпространението от коронавирус в България, събитието се отлага за подходящо време.

За 35 години Вокална група "Ехо" поднесе на своите почитатели най-хубавите туристически песни, за следващите най-малко 35 години очакваме още нови песни, богат репертоар и все същото вдъхновение.