Бузовград се гражданее, в Кънчево розите са с най-добър аромат

Продължава екскурзията из Казанлъшка околия, описана от Петър Топузов през 1924 година. За нея ни напомня Минчо Минчев, един млад човек, изследовател и краевед по душа, който не спира да се рови в историята на Казанлък и населените места. Заедно с него сайтът zakazanlak.bg започна поредицата „Метеорна екскурзия из Казанлъшка околия“.

През 1924 година, в Брой 1 на вестник „Казанлъшка Искра“, Петър Топузов прави една описателна екскурзия из Околията. Кратко, точно и ясно, той отбелязва отличителните белези на всяко селище в Казанлъшката околия. Преди 96 години тя е била съставена от цели 47 населени места. Заемала е внушителна територия, която е включвала селища, които днес се намират в други, съседни на Казанлък общини, като Гурково, Мъглиж, Павел баня.

Бузовград иска да съперничи на града, основателно се гордее с Бузовото кале, където има люлякова горичка, обиталище на змии и смокове.

Розово. Там скритом правят стопански реформи.

Горно Градище, сега Кънчево, розите имат най-добър аромат, там се работят най-много хасъри (рогозки).

Ръжена - сребърна руда търсят в Средна гора. Да им препоръчаме да пазят каменната кула в чифлика, да не сглупят като казанлъчани. Желателно е по-милостиво и правилно да секат общинската си гора.


Горно Паничерево, днес Ягода. В това село може да има грънчарско училище, понеже в землището има отлична глина и в миналите векове там е цъфтяла грънчарска индустрия, което се потвърждава от много разкопки. Близо са минералните бани, наречени Горно-Паничеревски.

Орехово, днес се нарича Шаново. Пази старите обичаи. Там имаше толстоист - обаче, говорят, че отворил кръчма.

Елхово - голямо, но бедно село в миналото много негови жители ходиха във Варна да обработват лозя. В това село през време на въстанията трагично загинаха за нашата свобода Братя Жекови от Стара Загора.

Нова Махала - тук дядо Богдан има думата. Селото мисли по американски начин да вдигне къщите си и да ги пренесе по-близо до Балкана. Понеже при голямо наводнение река Тунджа заплашва да залее и отвлече отличните лозя с мискетово грозде.

Къшлата - сега Зимница, там дал Господ всичко добро и ябълки с една семка и без семки. В турско време до самото село при разкопки са намерени златни съдове, но пропаднали безследно.

Ветрен има старо кале в Балкана. В него село най-много деца има - като пилци. Във всяка къща дребни деца играят, плачат, бозаят.


Уважаеми читатели, предстоят още разходки из някогашната Казанлъшка околия. Минчо Минчев ще продължи да ви води из историко-географските бележки на Петър Топузов.