Казанлъшки журналист заплита българо-колумбийска сага

Изневяра, наркотици, държавен преврат, лукс и партизански борби се преплитат в напрегнат микс от екшън, драма и комедия. Всичко се завърта с главоломна скорост, а животът на двама българи - писател и изпаднало в депресия момиче, което търси корените си, се обръща на 180 градуса. Не, това не е най-новата лента, която тръгва в киносалоните, а дебютният роман на казанлъшкия журналист Димир Иванов. Десет години заплита страхотната българо-колумбийска сага авторът от града на розите, за да види тя бял свят под заглавието „Братовчедките от Колумбия”.

Български писател в края на своя брак и българска студентка, разочарована от живота дотолкова, че е готова да направи крачка към смъртта, се запознават във Варна, но вездесъщата съдба ги отвежда в Картахена. В екзотичната латиноамериканска страна, известна със страховития наркобарон Пабло Ескобар, с прелестната актриса София Вергара, с житейските полюси от неподозиран лукс до оцеляването в джунглата, момичето се оказва наследница на несметно богатство, а писателят прави зашеметяваща кариера в телевизията.

Българската действителност и нашенските нагласи, екзотиката на Колумбия, турският манталитет плюс човешки интриги, политически борби, разчистване на сметки чертаят сюжетната линия, в която, всъщност е представена изневярата. Не любовната, а изневярата на ценностите... Нещо като трилър, нещо като латиноамерикански сериал със сладко-горчив вкус или просто съвременен роман за силата на човек да се бори за своето щастие.

През 2007 година, по време на Седмицата на четенето в Общинска библиотека „Искра” авторът Димир Иванов прочита 2 страници от своя ръкопис. След което бързо довършва романа. Само че, ще изминат цели 10 години, докато той се появи на книжния пазар и стигне до своите читатели. И въпреки че в него се говори за несметни богатства и милиони от наркотрафик, точно парите не стигат на колегата Иванов да даде романа за печат. През 2015 година участва в конкурса на Община Казанлък за подпомагане издаването на книги от казанлъшки автори със средства от специално създадения за целта общински фонд. Класират го на 4-то място, а финансиране получават първите три книги. Вместо да се откаже, Димир решава да търси спонсори, които да му помогнат. Намира си и редактор, но пак фалстарт. Две години онзи човек го мотае, без да изпълни поетия ангажимент. Докато един ден, споделяйки неволите си с Румен Денев, утвърденият казанлъшки автор на драго сърце се съгласява да направи цялата редакция. При това двамата обсъждат и заглавието, което в работен вариант е било „Изневяра”. За да се превърне в атрактивното и интригуващо „Братовчедките от Колумбия”. Така книгата е готова в началото на 2018 година. 10 екземпляра от тиража авторът дарява на библиотека „Искра”, откъдето преди 10 години тръгва дългата сага на самия роман.

Димир Иванов има подготвени за издаване още два романа. Първият е в 4 части, от които са готови първа и трета части, а втора и четвърта са в идеен проект. Готов е и с един роман със социална насоченост, който ще пренесе читателите във времето на възродителния процес и съдбата на три сестри, разделени от смутните събития и срещнали се отново след много години. И за него обаче ще трябва да търси финансиране, което се оказва една от най-трудните задачи.

Самият живот на автора Димир Иванов също е интересно криволичещ. Роден е в Казанлък, но на 14 години заминава за Бургас, където учи в Професионалната гимназия по химични технологии, запален по науката химия от своя учителка. След това завършва висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност „Етерични масла”. Бил е преводач в американската база в Ново село. За кратко е потърсил късмета си в Испания. Три години е работил в „Арсенал” в цех 2/110 и в Централна химична лаборатория. През 2012 година се явява на конкурс за позицията „Екоконтрол” в Община Казанлък и работи като такъв и до този момент.

Владее английски, руски, испански езици и есперанто. В личен план - най-важната жена в неговия живот е дъщеря му Йоана. Вече е тийнейджър на 14 години, но продължава да бъде нежното копие на своя баща.

Писането и журналистическата професия са второто АЗ на Димир. Първата си публикация прави в зората на демокрацията в пловдивския вестник „Свобода” през 1990 година. Журналист е в Радио „Веселина”, Радио Стара Загора, във вестници и радиа в Пловдив. Издава студентски вестник, както и списание „Кога в Казанлък” през 1996 година. Работи за казанлъшките телевизии ТВ „Казанлък” и „Емотон”, където води младежки предавания.

В момента в свободното си време поддържа собствен сайт и Радио „Севтополис”. От две години е част от екипа на националния блог „Теленовелас Новини”, който прави с още двама свои съмишленици. Блогът е за шоубизнес, Тв-сериали, известни актьори, филми. Тримата ентусиасти, които дори не са се срещали лично, тръгват с огромен хъс, който за две години щедро им се отблагодарява. „Теленовелас Новини” набира страхотна скорост и непрекъснато трупа читатели.

„Братовчедките от Колумбия” официално ще „бъдат представени” на казанлъчани в дните на 25-ите Чудомирови празници. Срещата с тях и с техния създател – казанлъшкия журналист, химик, еколог, преводач, човек с невероятно въображение и писателски талант Димир Иванов, е на 28 март от 17.00 часа в ЛХМ „Чудомир”.