Известният казанлъшки адвокат Александър Александров подреди изложба от дървени макети на старинни къщи, древни бойни машини, тракийски колесници, параклиси, които сам е конструирал и собственоръчно е изработил. Експонатите са разположени във витрината на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 и ще останат там до края на месец юли.

Това са точни копия на оригиналните обекти и съоръжения, изработени в определен мащаб. В интересната и разнообразна експозиция от дървени макети са включени емблематични за Казанлък и региона обекти. Тук са подредени копия на Хаджиеминовата къща, на родната къща на акад. Дечко Узунов, на Яхната, Чирпанлиевата къща в град Шипка, тракийски колесници.

Александров има 46-годишен стаж като юрист. Наследява интереса към правото от своя баща – известния в близкото минало адвокат Коста Александров. Професионалната биография на Александър Александров е свързана с „Арсенал“ – 14 години той е бил главен юрисконсулт на предприятието. Заемал е длъжността заместник-районен прокурор на Казанлък, а след това, и до днес, работи като адвокат. Любовта към историята и желанието да внесе романтика в строгото си ежедневие на юрист, подтикват адвокат Александров преди 11 години да направи своя опит в изработването на дървени макети. Първият модел е къщичка с беседка, кладенец и ограда, които поставя в двора на дома си в Казанлък.

От тогава всяка зимна вечер по 1 час, а в почивните дни – по 3-4 часа, той прекарва в ателието си, което оборудва с всичко необходимо за майсторенето на дървените макети. Сам конструира моделите, като използва снимки, рисунки или пък заснема обектите в действителния им размер и после ги изработва в мащаб.

Копия на емблематични къщи в Казанлък и Шипка




Работи с чам и орех, обработена кожа, часовникарски елементи, за да създаде своите творби. В колекцията си има макети на възрожденски къщи, руска дача, вятърна мелница, къщи от стария Созопол, известни стари казанлъшки къщи, бар от Дивия Запад, работещи средновековни бойни машини като подвижна обсадна кула, тарани, катапулт. „Интерес предизвикаха у мен техническите възможности на тези старинни бойни машини – например т.нар. „диво магаре” е снабдено с нещо като часовников механизъм, а самото съоръжение е изхвърляло камък с тежина над 200 кг. При него са използвали женски коси, които са с много голяма здравина и еластичност”, разказва Александров. При изработването на руския православен храм за покрива е направил десетки фини люспички от дърво.

„Обичам да работя с дърво – казва адвокат Александров. – С часове съм се занимавал да направя един елемент от даден макет, защото искам всичко, макар и в много умален вид, да е като истинския модел.”

Преди 4 години творенията на неговото хоби бяха подредени в адвокатската му кантора, но днес на уменията на адвокат Александров могат да се насладят казанлъчани и гостите на града.