„Арсенал твори“ е името на една нова група във Facebook. Видима и публична. Тя набира популярност и предизвиква вълна от възхищение. Тук всеки може да открие богатство от изработки, красиви и изящни сувенири, играчки, картички, украси…

Потънали в ежедневните служебни ангажименти, с учудване установяваме, че в колегата до нас се крие истински талант, със сръчни ръце и богата фантазия, въплътени в любителски шедьоври на изкуството.
В отдел „Доставки“ на „Арсенал“ работят 10 жени. Четири от тях са превърнали домовете си в истински работилници за изработване на изящни предмети. От години насам Снежана Стоева, Христина Георгиева, Моника Пенчева и Елена Станева създават красота, използвайки различни прийоми и материали, рисуват върху различни основи, боравят с различни похвати. Разглеждат сайтове, включват се в курсове за приложни изкуства. Често експериментират. Но в основата на това са желанието, въображението, търпението. Самите те казват, че всичко идва от ума и сърцето. И всяко нещо, създадено с ум, сърце и сръчни ръце, е уникално и неповторимо.

Когато влязох при тях в отдела и помолих да ми покажат някои изработки, се развихри същинска буря от емоции. От всички краища на залата започнаха да се носят какви ли не чудно красиви неща – картини, картички, рисувани чаши, поставки – какво ли не. И обясняват, че това не било всичко… А когато на някоя ѝ хрумне някаква идея или съзре в една проста черупка, камъче, шишарка, чаша, прежда или хартия бъдещо творение – всички се включват. И останалите колеги не остават равнодушни… Тук всяко нещо си има своя история и предназначение, а понякога и просто ей така – само за удоволствие – не работят „по заявка“, както те споделят.

Имало е случаи, в които удоволствието се превръща в благотворителност – достойна за уважение инициатива. При това – нееднократна.

Каквото и да се пише, ще бъде недостатъчно и повърхностно. По-добре за таланта им да говорят техните творения… Споделената радост от удовлетворението и удоволствието от сътвореното не я прави по-малка, нали!?


Към тях се присъединяват и други арсеналски отдели, звена или отделни автори на красиви коледни украси. Все пак наближават светли празници – нека да е празнично и на очите, и на душите ни… Въпреки всичко…