Дамско сдружение с инициативи в подкрепа на жени в риск

Сдружение „Жените за Казанлък“ обяви конкретни инициативи в подкрепа на жени в риск, жени, пострадали от домашно насилие, самотни майки, майки на деца с увреждания, безработни, жени в социалнослаби семейства и други. От сдружението с председател Стела Кехайова обявиха, че до края на март т.г. ще бъдат разкрити два специализирани центъра – Център за превенция на насилието над жени и деца и Професионален център за безплатно обучение по английски език, информационни технологии и други. През месец април предстои откриването на Академия за жени-предприемачи. И още по един проект работи сдружението, резултатът от който се очаква през 2022 година. Това е създаването на Кризисен център за подкрепа на жени и деца, пострадали от насилие, и на Център за психично здраве.

„Жените на Казанлък“ са приели мисията за постигане равнопоставеност с мъжете по отношение на трудова заетост, заплащане на труда, кариерно развитие. Друга тяхна цел е да се обединят срещу насилието над жени, като осъществяват различни инициативи за постигане на това.

По думите на психолога Боряна Стефанова, тревожна е тенденцията да се увеличава процентът на момичетата и младите жени, употребяващи алкохол и наркотични вещества. Тя цитира данни на Центъра за психично здраве, според които при изследване сред 600 студентки на възраст до 24 години, 86% са заявили, че са употребили алкохол и наркотични вещества под 16-годишна възраст. Пак по информация от Боряна Стефанова, съотношението между мъже и жени, склонни към употреба на психотропни вещества вече е 1:1. В тази посока тенденцията не е добра и задачата на едно сдружение като „Жените за Казанлък“ е именно превенция и борба с тези зависимости сред нежната половина.

Домакин на кръглата маса, прераснала в дискусия между активни казанлъчанки, бе омбудсманът на община Казанлък Гинка Щерева, която сподели различни казуси от своята ежедневна работа и възможностите за тяхното решаване.