Да, това е самата истина. Да пътуваш с Ван Гог, макар той да е само красива апликация върху оранжев автобус, изрисуван с прочутите холандски лалета. Това е един от автобусите, с които работещите в „Арсенал“ АД от Стара Загора имат удоволствието да пътуват до Казанлък и обратно. Освен, че автобусът е перфектно чист и дезинфекциран, той от пръв поглед създава прекрасно настроение с впечатляващата си визия. Внос е от Нидерландия, негов собственик сега е превозвачът „Детелина – Дрита“.

Зад волана е Борислав Стоянов – един от двамата първи шофьори, които започнаха да превозват работници и служители от Стара Загора до "Арсенал" и обратно с транспорт, осигурен от предприятието. Вече 5-а година Боби е на своя пост и със своя благ и отзивчив характер със сигурност е намерил много приятели сред хората, които пътуват с него.

А образът на известния холандски художник, нарисуван от двете страни на автобуса, е заимстван от популярния автопортрет на Винсент ван Гог – „Автопортрет със сива филцова шапка III“.

Ван Гог винаги се е стремял да усъвършенства своите умения за рисуване. За това той често рисува портрети на приятели и познати, а когато моделът не е намерен, изобразява себе си. Дори е известно, че след като се преместил в Арл, художникът взел ново огледало специално за това. Но повечето от автопортретите му са правени в Париж.

В този автопортрет, рисуван 1887 г., Ван Гог се изобразява в син костюм и сива филцова шапка. По отношение на композицията и сюжета картината отразява нарисувания преди това „Автопортрет в сламена шапка“, където художникът е в обикновена блуза и селска шапка. Варирайки тази тема, тук Ван Гог се появява като уважаван мъж в костюм на джентълмен, гледащ със сериозен и твърд поглед.


Снимката е от www.ploshtadslaveikov.com: Винсент ван Гог, „Автопортрет със сива филцова шапка“, 1887 г. Репродукция: Музей на Ван Гог в Амстердам, Нидерландия

Отличителна черта на „Автопортрет със сива филцова шапка III“ е един вид ореол, който се създава около главата на художника чрез удари с тъмни цветове на фона. Но Ван Гог не си е поставил за цел да изобрази подобие на ореол. Това се случва в резултат на експериментиране с иновативни техники. Самият художник смята получения ефект за доста успешен и по-късно го прилага в други произведения.

Винсент ван Гог е роден на 30 март 1853 г. в Зюндерт, Нидерландия. Умира във Франция едва на 37 години през 1890 година. През 2020-а се навършват 130 години от смъртта на един от най-видните представители на постимпресионизма. Душевните му терзания заради трайния търговски неуспех на неговите картини е честа тема в писмата му. Понякога се надява, че картините му могат да придобият по-висока стойност след смъртта му, както при един от неговите кумири – Жан-Франсоа Миле. Това наистина се случва, но едва през следващия XX век. Днес творбите на Ван Гог се търгуват за суми от порядъка на милиони.