Синът на Цветанка Христова участва в турнира, посветен на именитата му майка

Синът на известната българска атлетка – казанлъчанката Цветанка Христова - Стефан Оджаков, ще вземе участие в турнира, посветен на неговата майка. Той ще се състезава в коронната й дисциплина – хвърляне на диск.

Турнирът ще се проведе на 26 април на стадион „Васил Левски” в София. Това е 8-ото издание на спортното събитие в памет на голямата българска атлетка Цветанка Христова. Очаква да се включат близо 400 състезатели, представители на над 40 спортни клуба в България

Сред участиците в турнира са българските надежди в средните и дълги бягания Диляна Минкина и Лиляна Георгиева.

Начало на състезанието ще бъде дадено с трибой за малките атлети, след което младите спортисти ще се състезават в 11 дисциплини, сред които и дисциплината на Цветанка Христова – диск, за жени, юноши и девойки.

Цветанка Христова е родена в Казанлък на 14 март 1962 г. Още през 1979 г. Христова печели първия си медал (бронз) от европейско първенство за девойки. През 1982 г. тя вече е европейска шампионка за жени в Атина. Безспорно най-големите върхове в кариерата й са олимпийските медали от Сеул 1988 г. (бронз) и Барселона 1992 г. (сребро), както и световната титла през 1991 г. в Токио.

Сред колекцията на българката има още множество престижни класирания и медали. Тя е световна студентска шампионка от 1987 г. в Загреб, втора на същия форум през 1985 г. в Кобе, Япония, сребърна медалистка от европейското първенство в Щутгарт през 1986 г. През същата година Христова печели веригата Гран-при на диск и е трета в генералното класиране от всички атлети.

Националният рекорд на Цветанка е 73.22 – осмо постижение за всички времена.Христова десетки пъти е печелила държавните шампионати в дисциплината. Неин треньор е известният и уважаван казананлъчанин – Петър Рахманлиев.

След пика на кариерата си тя се отдава на треньорска дейност, а нейни възпитаници са били националния рекордьор на копие Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Енчо Щерев, медалистката от параолимпийските игри в Пекин 2008 – Даниела Тодорова и много други млади хвърлячи. Цветанка Христова също поддържа форма и участва на световното първенство в Атина през 1997 г. и олимпийските игри в същия град през 2004 г.