Отново медал за Калина Шипкова на шах


Седемгодишната Калина Шипкова спечели сребърен медал в силния турнир по шахмат „Морско конче”, което се проведе от 27 август до 2 септември в Националната спортна база „Спорт палас” в морската столица Варна. Шахматен клуб „Казанлък 21” с ръководител и треньор Петранка Драганова участва с 5 деца в групи до 8 и 10 години.

Най-голяма радост за клуба донесе отново 7-годишната Калина Шипкова. Нейната група беше сбор от 8- и 10-годишни момичета. Жребият изправяше Калина все срещу по-големи поне с две години състезателки. „Не й беше никак лесно, но тя се бореше и с всеки кръг и доказваше колко много е научила това лято – сподели веднага след завръщането на участници от турнира тази нощ треньорът Петранка Драганова. – Калина спечели 4 точки – толкова, колкото имаше и състезателката от София, но компютърът отреди на нашето момиче 2-ро място до 8-годишните момичета по допълнителни показатели. Сребърният медал е заслужена награда,за положения труд през лятото в шах клуба и нейното старание на тренировките!”.


Останалите малки казанлъшки шахматисти също се представиха много добре в оспорваното състезание, в което мериха сили 170 деца от цялата страна. Една от емблемите на подрастващите млади надежди в „играта на мозъка” на града на розите - Симеон Дичев, се състезава в най-тежката група до 10 години. Тук конкуренцията беше много силна. Постигнатите 4 точки от 7 изиграни партии не бяха достатъчни момчето да влезе в първата десятка. В две партии пропусна да реализира преимущество. Определено Симеон може повече, категорична е Драганова.

„10-годишният Емил Христов едва в края на турнира разбра и свърши това, което трябваше да прави през целия турнир. Дано наистина да е усетил верния път. Ще разберем следващата година”, е изводът за него от треньора и ръководител на ШК „Казанлък 21” от представянето на току-що приключилото състезание.

Константин Смилов, също на 10 години, имаше отлични позиции за атакуване на 6-цата, но за съжаление, два кръга преди края хвана вирус и се разболя, съжалява за ситуацията с момчето Пепа Драганова.

Казанлъшкият представител в групата на 8-годишните момчета Георги Щерев игра колебливо, но в края на турнира показа високия си потенциал. „Може да се разчита на него в бъдеще”, счита легендата на казанлъшкия шах и настоящ треньор на малките шахматисти в града Петранка Драганова.

Тя допълни, че ШК ,,Казанлък 21" работи на пълни обороти и през лятото. „Вярвам, че всички вече са разбрали какво е нужно и какво трябва да се прави за по-високи резултати”, обобщи Драганова след състезанието във Варна и допълни, че Калина Шипкова е добър пример как старанието и положеният труд се възнаграждават.