Първа копка на модерен мини футболен тренировъчен комплекс бе направена днес, 11 септември, в Казанлък. Комплексът ще се издигне западно от Младежкия дом, под сегашния стадион „Севтополис“ и ще има три мини футболни игрища, изкуствена трева, осветление, трибуна със 120 места, съблекални и бани за спортистите, зала за конференции. Игрищата ще са с размери 25 на 40 метра с възможност за обединяване в голямо футболно игрище с размери 64 на 40 метра. Инвестицията в размер на 800 хиляди лева без ДДС е на Българския футболен съюз. Комплексът ще бъде изграден възможно в най-кратки срокове. Главен изпълнител е „Екорп“ ЕООД, като за всяка една от дейностите по обекта са осигурени подизпълнители, специализирани в съответната дейност.

„Това ще бъде място, където ще се раждат бъдещите футболни таланти на България. Този комплекс е един от най-добрите српортни комплекси в нашата страна по програмата на Български футболен съюз и е предназначен за децата на Казанлък“, каза в приветствието си изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

Тук ще се провеждат тренировки, училищни първенства, турнири. Идеята е да се развива спорта сред децата и подрастващите, затова тук ще тренират детски и детско-юношески отбори, а също така ще може да се ползва и от любителите на футбола.

Комплексът в Казанлък е третият в България, който се изгражда от БФС. Пред откриване е този в София, почти е завършен във Видин, а след Казанлък ще започне изграждането в Пазарджик и Сандански. Казанлък е избран не само защото е географският център на България, но и защото тук има традиции във футбола.

„Проектът е заслужен, но той не е получен даром, за него работиха и имат заслуга много хора – каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова. – Това е шанс на Казанлък да развие спортните си бази.“ Тя благодари на Борислав Попов и на всички, които са допринесли с труда и усилията си да го има този комплекс в града на розите. На практика, с първата копка на 11 септември се откри стоителната площадка на обекта.

Любопитна подробност е, че изпълнителният директор на БФС Борислав Попов е тясно свързан с Казанлък. Той самият каза, че дълги години е живял в града, учил е в ОУ „Георги Кирков“ и от втори клас е тренирал волейбол. Занимавал се е и с футбол. А пет години е учил пиано при известната диригентка от Казанлък и основателка на детската хорова школа в града Петя Павлович.

След отслужен водосвет от отец Николай, първа копка на модерния мини футболен тренировъчен комплекс направиха Борислав Попов и президентът на ФК “Розова долина“ Георги Мермеклиев в присъствието на кмета Галина Стоянова, председателя на ОбС Николай Златанов, двамата заместник-кметове Даниела Коева и Лилия Цонкова, главния архитект на общината Георги Стоев, общински съветници, малки и големи футболисти. Детско-юношеските и мъжкият състави на „Розова долина“ получиха футболни топки от БФС.