16 състезатели от 7 зимни спорта ще представят България на олимпиада в Китай, която се открива на 4 февруари.
Знаменосци на българската делегация ще бъдат биатлонистката Милена Тодорова и сноубордистът Радослав Янков. Българската делегация, водена от председателят на БОК Стефка Костадинова включва, общо 43 души – официални делегати и технически лица.
В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има федерацията по Биатлон – 8, скиорите са шестима (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в Пьонг Чанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя фигурното пързаляне.
Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата четвърта олимпиада, а Радослав Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. Шестима са дебютантите: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем - скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов - това ще бъде втора Олимпиада.
Българското участие започва на 5 февруари - с квалификациите в ски-скока на Владимир Зографски, на Павел Ангелов при надпреварата с шейни и на биатлонистите.