40 години от последната победа на отборите на „Арсенал“ в националното работническо състезание „Здрави, силни, работоспособни“ и 90 години на най-дългогодишния спортен организатор в предприятието – Малчо Иванов, отбелязаха арсеналските ветерани на 9 юли. Мъже и жени с побелели коси, с натежали от времето раменe, но с ведри усмивки и бодро настроение се събраха, за да се радват на миналите си успехи, да си спомнят прекрасните млади години в дружеството и да се повеселят заедно. С минута мълчание те почетоха паметта на тези свои колеги, които вече не са сред живите, и най-вече – паметта на Рашо Тончев, по чиято идея ветераните организират тази среща, на която той не успя да присъства. Основна движеща сила на срещата бе Елена Замбакова, дългогодишен председател на Комисията по младежта и спорта към КНСБ в „Арсенал” АД, която от миналата година предаде щафетата на по-младите си колеги. Събитието бе почетено от Атанас Бозов, председател на КНСБ в „Арсенал“ АД, Олег Начев, председател на Клуб „Спорт и здраве“ в КНСБ – Казанлък, Георги Гетов, дошъл чак от Плевен, за да бъде със своите някогашни колеги, работили заедно за развитието на спорта в града на розите.

В Националното работническо състезание „Здрави, силни, работоспособни” отборът на „Арсенал” е трикратен републикански първенец сред повече от 43 отбора в цяла България. Титлите са завоювани през 1979, 1981 и 1983 година – в многобой за работници, като състезанията включват колоездене, гимнастика, катерене на въже с раница, плуване, вдигане на гири, оказване на първа помощ. Точно тези победи върнаха спомените на златните спортни ветерани на „Арсенал“ към годините на упорити тренировки - всеки ден, без да жалят силите си след края на работния ден, състезанията при силна конкуренция и спечелените призови места.

Малчо Иванов, който на 8 юли 2023 г. навърши 90 години, е най-дългогодишният спортен организатор в „Арсенал” АД. Занимава се със спортната дейност в огромното казанлъшко предприятие от 1958 до 1990 година. По негово време спортът в завода бележи своя връх, момчетата и момичетата са толкова нахъсани и амбицирани, че след работата в производството тичат на стадиона, за да тренират. Печелят купи, медали, отличия. Едно истински златно спортно поколение. За своята неуморна работа спортният организатор Малчо Иванов заслужено е удостоен със званието „Заслужил деятел на физкултурата” и той е единственият в Казанлък с това признание.

Най-възрастният спортен деятел в срещата на ветераните бе Илия Иванов, 30 години домакин на арсеналския футболен отбор. Възрастният мъж скоро е навършил 95 години, но с бистър ум и свежа памет разказва за онова отминало време на успехи на арсеналци в спорта.

На честването по случай двете годишнини Олег Начев връчи на Малчо Иванов Почетен плакет на КНСБ за неговата 32-годишна активна дейност за развитието на работническия спорт, а ветераните му подариха табло с избрани снимки от работата му като спортен организатор в „Арсенал“. От председателя на КНСБ в дружеството Атанас Бозов бе тортата за личния празник на Иванов. Казанлъчанинът, който е и жител на Берлин, е получил специален поздравителен адрес от кмета на района в германската столица, където в момента живее синът му.

От своя страна юбилярът зарадва своите бивши колеги и приятели с безценни архивни снимки, запечатали най-хубавите моменти от живота и успехите на арсеналските спортисти.