В навечерието на 114 Празник на розата Казанлък се побратими с община Джунгнанг- гу, която е една от 25-те общини – райони в южнокорейската столица Сеул.
Меморандумът за сътрудничество в сферата на културата и туризма, с опция и за друго развитие в последващите Годишни програми, подписаха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и кметът на общината Джунгнанг – гу Ра Джингу.


В състава на казанлъшката делегация бяха и Почетният гражданин на Казанлък и изпълнителен директор на „Арсенал“ Николай Ибушев, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов и Костадинка Василева – от Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите. Колоритът на българския фолклор и магията от танци на долината на розите в Южна Корея демонстрираха танцьори от ансамбъл „Арсенал“, с ръководител Христо Стоянов. Изпълненията на ансамбъла са били част от атракцията, привлякла вниманието на посетителие на Фестивала на розата в Южнокорейския град.


Казанлък е единственият град, с който Сеулската община е пожелала да се побратими и е поканила на своя трети Празник на розата. „Побратимяването между 70 000-та българска община и един от най-големите райони от общо 25 в южнокорейската столица, с население над 400 000 души, е заради традициите на Фестивала на розата в Розовата долина, който тази година отбелязва 114 години“, каза след завръщането от Южна Корея кметът Галина Стоянова.
Според председателя на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, „побратимяването е основа за изграждане на добри отношения, които да подволят на бизнеса да търси нови партньори“.


„Меморандумът поставя началото на много интересна, ползотворна и перспективна връзка на сеулския район с община Казанлък“. Така видя изградения мост между Сеулския район и община Казанлък изпълнителният директора на „Арсенал“ и почетен гражданин Николай Ибушев.
92% от населението на Южна Корея е градско, с БВП на глава от населението 40 хиляди долара годишно.
Възможности за вечери на побратимените на Казанлък градове и в частност на кухнята на Южна Корея, видя след визитата Костадинка Василева, също участник в казанлъшката делагация и представител на хотелиерите и ресторантьорите.
По време на 4 дневния си престой в новия побратим на Казанлък, общинскаат ни делегация е приета изключително гостоприемно.


Организираният за трети път Празник на декоративната роза в община Джунгнанг – гу тази година е посетен от 1 млн и 600 хиляди души, като през първата му година те са били едва 200 хиляди души.
Според участниците в казанлъшката официална делегация, „разковничето за успеха на корейците е в многото работа и голямата дисцилина“.
Новите южнокорейски приятели на община Казанлък са част от 9-те девет официални делегации, които общината посреща за 114 Празник на розата. Делегацията от Джунгнанг – гу се води от кмета на общината Ра Джингу. В състава й са и танцьори от Южна Корея, които участват в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал.
В рамките на празника тази година общината се побратимява с още един интересен град, с интереси към розата- Блиад, в Алжир.