Врачанската фирма „Гарант 90 и Сие- Стоян Цонев“ е избраната фирма строител, чрез пряко договаряне, която ще извърши цялостното конструктивно укрепване и ремонт на надлез „Катекс“ в Казанлък.
Договорът с нея вече е сключен. Има издадено разрешение за строеж. Това съобщиха от Община Казанлък, на среща с представители на фирмата – проектант, Инвеститорския контрол, строителната фирма и строителният надзор.

Оттам уточниха, че стойността на ремонта на съоръжението ще е в размер на близо 2,5 милиона лева/ 2,495.511 лева/ от които 1,2 милиона лева са целеви средства от Министерския съвет, отпуснати в края на миналата година, останалата част от близо 1,3 милиона лева е от АПИ.
При нужда от извършване на допълнителни дейности, след разкриването на съоръжението, те ще се поемат като финансиране от общинския бюджет, уточниха от ръководството на Община Казанлък.


Надлез „Катекс“ в Казанлък е изцяло общинско съоръжение, но поради важността му за инфраструктурата на града и наложителната потребност от ремонт, държавата, в лицето на Министерския съвет и АПИ са проявили разбиране към проблема и невъзможността ремонтът му да бъде поет от местния бюджет на Казанлък и са поели финансирането, съобщи по време на брифинг кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

Предпочетената фирма е с опит в ремонта на подобни съоръжения, изграждани в началото на 70-те години на миналия век- надлези с т.н „герберови греди“ и специфични откъм конструкция и корозия лагери. Именно поради конструктивните им особености в това отношение, е преустановено впоследствие тяхното строителство, уточниха от строителния надзор.
Предстоящият ремонт на надлеза ще е първият такъв по мащаб и ремонтни дейности от неговото откриване преди 50 години.

Проектът за реконструкцията е дело на софийската фирма „Път Проект“ ЕООД, с проектанти инженерите Виктория Генадиева и Кристиян Масларски, Надзорът е поверен на варненската фирма „Дионисий“, Инвеститорският контрол на дългогодишния специалист Венелин Любенов – от „Любенов Консулт“.
За работата си по съоръжението те ще получат следните средства: 6 хиляди лева за авторския надзор на проектантската фирма, строителният надзор е за 7 188 лева.

Гаранцията на строителните дейности, които ще се извършат е 8 години по договор, като целта е ремонтираният надлез да не се нуждае от подобен ремонт в следващият поне половин век, уточни Даниела Коева, заместник-кмет по строителството в Община Казанлък.
От община Казанлък заявиха, че гражданите ще бъдат своевременно информирани за всяко последващо действие, свързано с ремонта на огромното пътно съоръжение, по което ежедневно преминават над 10 хиляди автомобила, както и за обходните маршрути, по които ще се изнесе движението на автомобили за времето на ремонта.
По договор той трябва да продължи 6 месеца, от откриването на строителните дейности.
За цялото време на ремонта надлезът ще е изцяло затворен, без възможности и за пешеходно преминаване по и под него.

По време на ремонта освен конструктивното укрепване на съоръжението и основна подмяна на лагерите на моста, ще се укрепи и една от носещи стоманени греди, ще бъде подменена асфалтовата и тротоарна настилка, изградено ново осветление, премахнати бетонните стълбове от тролейбусната мрежа и други подобрения.
Преди старта на ремонтните дейности предстоят поредица съгласувания с различни институции, допълниха от Общината.

Евентуалните обходни маршрути за автомобилите по време на ремонта, ще са:

За посока Изток: ул. „Христо Ботев,- ул. „Козлодуй“, бул. „Никола Петков“ или път 1-5- към квартал „Кармен“,
посока Запад- Център: ул. „Индустриална“ към фабрика „Кремона“, ул. „Московска“ или по обходен път 1-6.
По обходния път на Казанлък от Изток и посока Изток, който е винетен, за времето на ремонта гражданите, които не ползват винетки за автомобилите си, ще могат да преминават, уточниха от Общината.
В посока „Арсенал“, М+С Хидравлик и Индустриална зона пешеходците ще преминават през пешеходния тунел до ж.п. гарата, или по пешеходното трасе на жп линията до фабрика „Катекс“.

По време на ремонтните дейности няма да спре работа репатриращият автомобил / паякът/. Паркингът за неправилно паркирани и репатрирани автомобили ще бъде преместен на друг терен.

До избора на изпълнител, чрез пряко договаряне за ремонта на надлез „Катекс“ се стигна след дълги процедури, продължили повече от година, в които бяха проведени 3 обществени поръчки.

На две от тях явилите се фирми не отговаряха на изискванията.