Смяната на времето ще бъде премахната, а всяка държава-членка ще реши сама кое часово време да приеме - зимното или лятното. Това заяви в речта си пред евродепутатите председателят на ЕК Жан -Клод Юнкер. Той бе категоричен, че в бъдеще стрелките на часовниците няма да се сменят два пъти в годината.

Речта на Юнкер бе излъвана на живо в представителството на ЕК в София. След нея се проведе и дискусия с участието на ръководителя на представителството на ЕК у нас Огнян Златев и министъра на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

До решението се стигна след голяма европейска анкета и референдуми в някои европейски страни.
Лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти за справяне с проблема, са 131 млрд. евро, т. е. по 261 евро на жител годишно. Това показа проучване на 9 европейски университета, огласено в началото на тази година.

За България няма точна статистика и проучвания, но ако приемем, че покупателната ни способност и цените на медикаменти и услуги е около 40 % от средноевропейската, то разходите у нас са средно около 100 евро (200 лв.) на човек или общо за страната - около 1.5 млрд. лв. годишно.
Лекарите отдавна алармираха, че има пряка връзка между смната на времето и депресията.

Кое време- лятното часово или астрономическото за свое ще избере България, все още няма официално становище. Очакванията са, че страната ще предпочете решението на повечето европейски страни, с оглед облекчаване на поредица процедури.