Върнаха решение на ОИК-Казанлък по случая с кмета на Копринка

Административният съд в Стара Загора излезе с решение по повод казуса с кмета на казанлъшкото село Копринка Кенан Саид, съобщава starozagorskinovini.com. Съдът връща решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Казанлък, която не е взела предвид сигнали срещу кмета Саид за това, че същият не е напуснал в законоустановения срок управляваните от него фирми. Административният съд е счел за основателна жалбата на партия ВМРО, която сигнализира за нередности около назначаването на Кенан Саид за кмет на Копринка.

Съдебното решение, обявено на 11 февруари, подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок, от страна на ОИК или на кмета на Копринка. Ако до обжалване не се стигне, ОИК – Казанлък, следва наново да се произнесе по случая, съгласно дадените от съда указания.

Със свое Решение №252 от 15 януари 2020 година Общинската избирателна комисия - Казанлък, отхвърли предсрочното прекратяване пълномощията на Кенан Шакир Саид като Кмет на кметство Копринка. Свикването на Общинската избирателна комисия и произнасянето й по казуса бе по повод сигнал, съдържащ данни за несъвместимост на кмет на кметството. Според сигнала, Кенан Саид е имал фирма ЕТ „Бамбино – Кенан Саид“, като в изискуемия едномесечен срок след избирането му за кмет на Копринка не е прекратил нейната дейност и не е уведомил Общинския съвет и членовете на ОИК за съществуващите обстоятелства, както и за предприети действия по заличаване на фирмата. При поименното гласуване, с мнозинство от 8 срещу 4 гласа, ОИК взема решение за отхвърляне предсрочното прекратяване на пълномощията на Кенан Шакир Саид като кмет на кметство село Копринка. С това избраният на Местни избори '2019 кмет на населеното място запази поста си. Жалба срещу решението на ОИК обаче подаде ВМРО.