Капсула на времето, поставена преди 40 години в гранитна плоча до паметника на Фридрих Енгелс в „Арсенал“ АД, бе отворена на 2 декември 2020 година. С това бе изпълнено завещанието на арсеналци, които през 1980 година са вградили своето послание към идващите след тях поколения, работещи в най-голямото предприятие в България.

„Имам удоволствието да уведомя всички арсеналци и казанлъчани, че днес отваряме капсулата, завещана ни от нашите предшественици преди 40 години – обърна се генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев към присъстващите на това историческо за фирмата събитие. – По решение на ръководството ще положим нова капсула, от наше име, която да бъде отворена през 2044 година, в чест на 120-ата годишнина от установяването на „Арсенал“ в Казанлък.“

Инж. Ибушев прочете посланието, поставено в месингова капсула, гравирано върху тънка медна пластина. Послание, преминало през времето с всичките негови превратности, носещо духа на социализма и марксистко-ленинската идеология, но завещало на идващите поколения вярата на арсеналци в устойчивостта и силата на тяхното предприятие. Предприятие, съградено и развивано в годините с труда, уменията и знанията на хиляди всеотдайни работници, специалисти и служители.

Завещанието бе предадено от инж. Николай Ибушев на уредника на музей „Арсенал“ Стайко Христов, който развълнуван съобщи, че е чест да го приеме и да отговаря за неговото съхранение. То ще бъде един от най-ценните музейни експонати, който ще бъде изложен в историческата зала на вниманието на работещите във фирмата и нейните гости от близо и далеч.

Новото послание бе прочетено от младия и обещаващ арсеналски кадър – дизайнерът Мария Пискова. Отпечатано по съвременна технология, то бе поставено в същата месингова гилза, почистена и сложена във вакуумна опаковка, за да се запази в годините напред. Нова плоча, изработена от метал и адресирана до арсеналци от 2044 година, запечата мястото, превърнало се в посланик между поколенията.

„Пожелавам на всички здраве и да имаме честта да бъдем пак тук след 24 години, за да отворим тази капсула и да поставим нова - каза инж. Николай Ибушев. - Гордейте се, че сте арсеналци, защото "Арсенал" е емблема. Това е първото предприятие, създадено в Следосвобожденска България, фактически е преди първото българско народно събрание, преди първото българско правителство. "Арсенал" има 142-годишна история и продължава да върви уверено напред. Всичко това е основание за гордост".

Събитието бе проведено при спазване на всички противоепидемични мерки.

Пълните текстове на завещанието от 1980 година и на посланието за 2044 година ще бъдат публикувани в Брой 245 на "Трибуна Арсенал".