Туристи ще се разхождат в макета на древния Севтополис

Макет на столицата на древното царство на одрисите Севтополис ще бъде една от атракциите в проекта „Светът на траките“, по който ще кандидатства Община Казанлък. Изпълнен в мащаб, върху площ от 200-230 квадратни метра, в макета ще бъдат разположени сгради и улици, пресъздаващи автентичната атмосфера на древния тракийски град, останал под водите на язовир „Копринка“. Ефектно осветление ще допълва обстановката под открито небе, в която туристите ще се чувстват като в античността. Този елемент от проекта се предвижда да заема централното място в целия комплекс „Светът на траките“.

До 8 милиона лева да бъде бюджетът на един от най-новите и атрактивни проекти, по който ще кандидатства Община Казанлък по процедурата за развитие на туристическите атракци по ОП „Региони в растеж“, се предлага на предстоящата сесия на Общинския съвет на 29 ноември 2018 година. Проектът се нарича „Светът на траките“, а условията са комбинирано финансиране от безвъзмездна финансова помощ и финансиране от финансов инструмент.

В проекта се включват няколко обекта. Освен макета на древната столица Севтополис, в комплекса „Светът на траките“ са предвидени още основна сграда с шатра и тронна зала, магазин за сувенири, почивна зона с хотел и ресторант. Ще бъдат поставени и няколко восъчни фигури, а в общия екстериор ще има фрагменти от тракийски мегалити, светилища и тракийски могили.


Емблематичният образ на жена в гробницата "Оструша"


Един от основните обекти, включен в проекта, е тракийската гробница „Оструша“, за която са предвидени консервация, реставрация и социализация. Предвидено е възстановяване автентичния образ на могилата, като достъпът на посетителите до гробната камера ще е ограничен, а разглеждането на стенописите ще става или чрез видеонаблюдение, или директен поглед през стъклото на стерилната камера. Предвидено е приемно пространство, мелтимедийна зала, зала за екскурзоводи и магазин за сувенири.

В цялото пространство на туристическия комплекс са предвидени алеи за разходка, беседки, пейки, паркинг, кафета, санитарно-битови помещения, зона за отдих, велопаркинги и велостанция. Последните две са свързани с велосипедната алея, която ще бъде изградена между градовете Крън и Шипка като продължение на същестуваващата велоялея между Казанлък и Крън. Дължината на новата велоалея е 6841 метра и ще позволява комплексът „Светът на траките“ да бъде посещаван и с екологични превозни средства, а именно – с велосипеди.