Синдикална жалба за пари - първи "препъни камък" пред новия театрален директор Първото нещо, с което ще се сблъска новият директор на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, е подадената жалба в Съда от синдикатите в театъра, по отношение на намалената бюджетна субсидия. По всяка вероятност това ще продължи и с други културни институции. Това каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова, в отговор на въпрос за случващото се в театъра на Казанлък и неговата последваща съдба.
Съгласно приетия бюджет на община Казанлък за настоящата година и в частност на Общинския театър, субсидията му е намалена с близо 150 хиляди лева, което доведе и до необходимостта от съкращения на 9 човека от персонала на театъра.
Запитана дали при тази ситуация не е по-добре театърът да бъде закрит и на негово място да се появи театрална трупа към някое от местните читалища, кметът Галина Стоянова каза, че никога не е била склонна да предлага на Общинския съвет закриване на театъра.

Тя уточни, че „ще помоли новия директор на културната институция, който и да е той“, театърът да работи преди всичко като общински театър, задоволящ потребностите и нуждите на община Казанлък, а не „да играе и дотира културата на други общини“. По думите на кмета, общинският театър има своята почва за дейност тук, той не е създаден да задоволява културните потребности на други общини, допълни тя.

В събота, 12 март, в 17 часа изтича срокът, в който кандидатите за директор на общинския театър в Казанлък трябва да подадат своите документи, за да участват в обявения от общината конкурс. Едно от условията е концепция за развитието на общинския театър за период от 4 години, като водещ институт в региона.
По информация на zakazanlak.bg интересът към този конкурс е голям, основно от представители на столичната арт гилдия.
Със сигурност настоящият директор на общинския театър Диана Рамналиева няма да участва в новия конкурс.
Общинският театър в Казанлък е създаден през април 1998 годна, с решение на Общото събанние на НЧ „Искра“ в Казанлък.
От самото си създаване до момента в театъра никога не било скучно, както по отношение на неговото управление, така и по отношение на вътрешноведомствения му живот.
Казанлъшкият общински театър е един от 7-те театри в страната с общински статут.