СИК в Казанлък пак питат:“Ще гласувате ли за Референдума?“
„Ще гласувате ли за Референдума“ е първият въпрос, с който членовете на секционната избирателна комисия в Секция № 23, посрещат гласоподавателите, видя репортер на ZaKazanlak. На въпрос от страна на гражданин, така ли са инструктирани отговорът бе:“Да, такива са указанията“. Членовете на СИК 23 бяха убедени, че по този начин, задавайки този въпрос, те „предлагат“ бюлетината за Референдума по най-удачния начин. По подобен начин „се предлагат“ бюлетините за референдума и в съседната Секция №17 в Младежкия дом. Там също, вместо просто да подават мълчаливо на гласоподавателите двете бюлетини една след друга, без да коментират, задават отново въпросът:“Ще гласувате ли за Референдума“. "Ние сме длъжни да предлагаме на хората тази бюлетина", сподели една от участничките в СИК, обяснявайки въпроса:"Ще гласувате ли за Референдума?"

Питането в тази СИК и на други места в общината и цялата страна, беше факт и на предишните избори. Практиката и сега продължава, от сутринта до 14.00 часа всички, преминали през секцията в Младежкия дом, са били питани, споделиха граждани, с регистрация в квартала зад Дома на културата.
В часовете след 14.00 все повече казанлъчани отиват пред урните да дадат своя вот в изборите за Президент на Република България и за Националния референдум. Много от тях отиват с децата си, доста от които – невръстни малчугани в детски колички или понесени от баби и бащи на ръце. Репортер на ZaKazanlak попадна на гневна гражданка, която с бум и трясък свали две около двегодишни дечица от задната седалка на колата си, недоволствайки на глас, че „като при комунизма“, я карат да гласува задължително.