В Казанлък още в началото на м. февруари бе открит сезонът на мартениците. Първите продавачи на българския червено-бял символ за здраве и берекет, вече са на своя пост, защото знаят, че много казанлъчани бързат да поздравят с него своите близки зад граница. Тази година мартеничките са отново правени с много фантазия. Има огрfмен избор, както за големи, така и за деца, като преобладават ръчно изработените мартеници. Повечето, пред които се спират гражданите, са направени от истинска вълнена прежда. Има и голямо разнообразие от комбинация на различни елементи - мъниста, дребни бижута с форма на сърца, кокичета и знака за безкрайност, надписи "здраве" и "късмет", но задължително скрепени с червено-белия усукан конец. Предлагат се мартеници както за индивидуално закичване, така и за дома.

Площад "Севтополис" събира вече продавачи и купувачи на традиционните мартеници

Тази година цените са леко по-високи - варират от 2 лева пакетчето от 10 бройки за ръка до 30 лева за ръчно изработени кукли в различна форма. Последните представляват фино изплетени на една кука червено-бели сладки животинки, най-вече закачливи зайчета, които наистина са много впечатляващи.

За тези, които купуват, сезонът бе открит през февруари, а за всички, които изработват мартенички - той започва още от предходния месец март, за да са пълни сергиите им за един от най-тачените български обичаи.