Пореден протест -подкрепа за Пирин

Повече от 50 младежи, с малки деца и кучета се събраха на поредния, втори протест на казанлъчани в подкрепа на каузата да се опази Пирин и се отмени настоящия Устройствен план, предвиждащ застрояване и изграждане на втори лифт над Банско. Първоначалното искане на организаторите за протеста- членове на НПО "Вихъръ" бе мирният протест да е на площад "Севтополис", но кметът на община Казанлък Галина Стоянова го е разрешила на друго място- пред ДК "Арсенал".

Въпреки това над 50 бяха отзовалите се на Фейсбук призива за протест подкрепа.

На протеста младежите за пореден път настояха за отмяна на приетия в края на миналата година Устройствен план на Пирин, с мотива, че не са против втори лифт, а против това, че няма да се опази планината, а корупцията по етажите на властта ще я превърне във втори Слънчев бряг.

Друг акцент на протеста бе поголовната и ненаказуема към момента сеч на гори в района на Турия и Тулово, Представители на екологични организации запознаха младежите къде да бъдат подавани ефективни сигнали при такива констатации.

По време на протеста бяха издигнати плакати с искане за отмяна на Устройствения план за Пирин., "Не на мафията ", "Не ни пързаляй, Цеко" и други. Спонтанно протестиращите от ДК "Арсенал" тръгнаха към площад "Севтополис", където митингът завърши.

Протестите на младите хора от Казанлък и любителите на българската гора ще продължат и през следващата седмица.