Почина екскметът на Стара Загора д-р Евгений Желев
Днес, на 60-годишна възраст, почина екскметът на община Стара Загора д-р Евгений Желев.

Д-р Евгений Желев е бил затиснат от трактор край старозагорското село Яздач. Нелепият инцидент е станал днес в следобедните часове.Починал е на път за болницата.
Само преди дни бившият старозагорски кмет отпразнува своя 60-годишен юбилей, който бе почетен от много негови приятели, близки, колеги.

В политическата си кариера той е бил кмет на Стара Загора два мандата и министър на здравеопазването.

Д-р Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Завършил е Висшия медицински институт в Пловдив. През 1983-1984 г. д-р Евгений Желев е завеждащ Медицински център в Богомилово. От 1985 до 1995 г. работи в ОАРИЛ и в отделението по ортопедия и травматология при Обединена районна болница-Стара Загора. От 1995 до 1996 г. работи в клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница-Стара Загора. Директор на ОРБ-Стара Загора от 1997 до 1999 г.

Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ.

Два мандата е кмет на Стара Загора (16 октомври 1999 - 26 ноември 2007). От 20 март 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика. След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г. - 27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП "Коалиция за България" в 41-вото Народно събрание (14 юли 2009 г. - 14 март 2013 г.).

През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ "Софиямед" в София.

Д-р Желев е кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден "Петър I втора степен" за личен принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения.

"В мандатите си д-р Желев с вещина, мъдрост, хъс, точна ръка и най-важното - с много смелост, в годините когато нямаше пари от европейски проекти, укрепи „сърцето” на Стара Загора – нейният център с новите сгради на културата: Музей, Опера, Художествена галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ - пишат медиите в областния град. - Обнови емблематичната улица „Митрополит Методий Кусев”, която отвежда към зелената прохлада на "Аязмото". Изгради парк „Зеленият клин”. И още много придобивки остави за Стара Загора.
Беше сърцат човек, истински обичащ своя роден град и хората му. Вярваше, че „Силното местно самоуправление е гарант за демокрацията”. Старозагорци в тези два мандата с местни средства издигнаха своята Опера и своя Музей. Направиха от Халите Художествена галерия... "

Поклонението ще се състои в неделя, 22 октомври, от 10.00 до 13.00 часа в Държавна опера - Стара Загора. От днес в Стара Загора е обявен тридневен траур.

Поклон пред светлата му памет!