"Дори в студените снежни дни, не спираме с мониторинга на сградата. Проверяваме състоянието, развиваме системата за наблюдение и анализираме резултатите.
Благодарение на навеса и текстилните платна, които монтирахме над мозайките от вътрешния кръг, те сега са сухи и защитени. Мозайките от външния кръг обаче са покрити с дебел слой лед и скреж. За да ги запазим, трябва да защитим и тях от суровите атмосферни влияния", това написаха днес от "Проект Бузлуджа" във Фейсбук страницата си.

През месец ноември 2020 година аварийното стабилизиране на мозайките в Паметника на Бузлуджа приключи.

В рамките на проекта бяха използвани иновативни неинвазивни техники, които са специално създадени и съобразени с нуждите на обекта, съобщи тогава основният двигател на проекта арх. Дора Иванова. Една от тях е системата от дървени елементи, която поддържа мозайките в прецизно избрани точки, за да предотврати разпадането им. Системата може да бъде премахната без следи, когато се пристъпи към финален етап на опазване. Тази дървена конструкция не докосва стените с мозаечните пана с цел да се избегне всякаква вибрация.

Отгоре тя е покрита, а отстрани са поставени 96 платна от специална материя, която позволява проветрение, но не пропуска вода, така че стабилизираните мозайки да са защитени от дъжд и сняг през идващата зима. Навесът е изграден от 48 масивни дървени подпори, като с поставените върху тях текстилни платна се образува своеобразен тунел, който отделя мозайките от външната среда и където може на следващ етап да се работи по пълната реставрация на паната.

Голямата амбиция е през тази година да се направи цялостен покрив на паметника. А през зимните месеци екипът на „Проект Бузлуджа“ продължава да работи по Плана за опазване и управление на сградата, като се изготвят стратегии за нейните бъдещи функции.