Памет за Станил Станилов

В последния ден на 2020 година, след кратко боледуване, от този свят си тръгна инж. Станил Станилов, първи заместник-изпълнителен директор на „Арсенал” АД и изпълнителен директор в „Арсенал – 2000” АД. Тъжната вест бе неочаквана. Сякаш до вчера арсеналци виждаха бодрата му стъпка из предприятието и не искаха да повярват на случилото се…

В последния му път инж. Станил Станилов бе изпратен с кратко слово от генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев пред Главна дирекция на дружеството. Почит му отдадоха неговите колеги от ръководствата на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД, директорите на всички заводи в структурата на фирмата, колеги, работници, служители, приятели, съмишленици. Стотици се стекоха и на поклонението в родното място на инж. Станилов в село Шаново. "Арсенал" се прости с един от най-ценните си и уважавани кадри, оставил ярка следа в неговата съвременна история. Допринесъл за въздигане на предприятието в смутните години в края на миналия век, с огромни заслуги за неговото развитие и достигането му до днешното ниво на фирма от национална значимост и световно признание. Отдал целия си професионален път – от първия работен ден до последния миг, на завода.

13.02.1998 година. Станил Станилов в музея на „Арсенал“ с делегация, водена от Георги Ананиев, министър на отбраната по това време, и ген. Петковски, заместник-министър на отбраната. Архив - музей "Арсенал"

Станил Станилов е роден на 9 октомври 1954 година в село Шаново. Средното си образование получава в Техникума по механотехника „Никола Вапцаров“ в Стара Загора. През 1981 година завършва Тулския политехнически институт, специалност „Елементи на полигонните установки“. От 11 май същата година е назначен като технолог в Завод 2 на „Арсенал“ – Казанлък. Оттук започва и неговата възходяща кариера. От 1982 до 1986 година е началник на Конструктивно-технологичен отдел в Завод 2, а през следващите три години изпълнява длъжността началник-цех „Производство боеприпаси“. В годините от 1989 до 1997-а инж. Станилов е заместник-директор и директор на Завод 2. За кратко време в края на 1997 година изпълнява длъжността директор „Технически въпроси“ на „Арсенал“, след което от 20 януари 1998 г. е назначен за първи заместник-изпълнителен директор на дружеството. Станил Станилов е първият човек, който заема позицията на първи заместник в екипа на инж. Николай Ибушев. Такъв остава и до края.

Инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД, председател на Борда на директорите на „Арсенал – 2000“ АД:

- Загубихме един изключителен специалист, колега, приятел, човек, без който „Арсенал” нямаше да е такъв, какъвто е днес. А днес „Арсенал” е най-голямото машиностроително предприятие, флагман на българската отбранителна индустрия, гръбнак на националната ни икономика. Фирма със световно признание.
Със Станил бяхме заедно почти 24 години. Неговата роля за развитието на предприятието е огромна, изключителна. Трудно ми е да повярвам, че вече не е сред нас, но знам, че всички ще го запомним като невероятен специалист, отдаден на работата си. Имаше лек характер, обичаше шегата, беше добър човек, отворен към проблемите на хората. Незаменим колега и приятел. Без него "Арсенал" няма да е същият... Вечна да е паметта му!

Октомври 2019 година. Тържествено честване на 95 години от установяването на "Арсенал" в Казанлък.

Христо Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал – 2000“ АД:

- Безвременната кончина на г-н Станилов оставя огромна празнота в „Арсенал“ и лично в мен. Той беше не само колега, но и съществена материя, от която е изтъкана корпоративната култура на фирмата.
Той винаги ще остави дълбок спомен на професионалист, който учеше и водеше по-младите кадри в това те да бъдат перфекционисти и да изискват най-доброто от себе си и другите.
Като приятел, неговото чувство за хумор, неговите мъдрост и прозорливост ще резонират дълго в нас.
Като човек - достоен, честен, истински... Почивай в мир!

Янко Костадинов, директор „Финанси и икономика“ на „Арсенал“ АД:

- Изключителен колега, професионалист, прецизен в работата си, изключително бързо вземащ решения, което се отдава на малко хора на това ниво.
От 28 години сме заедно, а от 24 сме в екипа на инж. Николай Ибушев. Той бе първият назначен за негов заместник, аз съм вторият. Тримата сме работили винаги рамо до рамо.
Освен в професионален план, и в личен план мога да кажа – добър колега и добър приятел. Дълги години бяхме като братя, дори бих казал, че той беше вторият ми брат. В трудните години сме били винаги един до друг и сме се подкрепяли взаимно. Неговото семейство беше част от моето, заедно сме били на много празници. Познавам го като изключителен баща, като човек с много добро сърце, с готовност да направи всичко, което е от полза за развитието на фирмата и за доброто на своите приятели и колеги.
Не мога да забравя годините, когато се борехме за оцеляването и за възхода на „Арсенал“. Имало е дълги работни дни, тежки моменти, но Станил беше винаги оптимист, вярваше в доброто на фирмата и на хората. Виждаше бързо качествените специалисти и държеше да бъдат оценени. Умееше да сплотява колектива, да се весели, приемаше шегата. Много израсна в годините, в рамките на 5-6 години достигна много високо ниво.
Трудно ми е да повярвам. Никога не се е оплаквал… Дълго време ще ни липсва. Запазвам спомените за един прекрасен човек, колега, баща. За един голям приятел…

Октомври 2020 година. Обща снимка от награждаването на 51 първенци от Алеята на трудовата слава в "Арсенал" АД и "Арсенал - 2000" АД

Янко Запрянов, директор „Технологично и иновационно оборудване“:

- Работихме дълго време заедно като мой пряк ръководител. За мен Станил Станилов беше широкоскроен човек, компетентен, организиран. Необятна личност, от много високо ниво.
С него се работеше лесно, защото на всеки въпрос получаваш решение на момента. Мащабите му на мислене, особено в професионалната област, бяха огромни. Имаше информация във всяка сфера, независимо дали е строго професионална или от обществено значение. Притежаваше чувство за хумор, което често помагаше за преодоляване на най-тежките моменти. Не оставяше без внимание проблемите на колегите, отзоваваше се. С лекота успяваше да се справи с цялата оперативна работа на фирмата и винаги открояваше важните към момента въпроси, по които да се работи. Много ще ни липсва!

Христо Стрешков, директор „Управление на процесите“:

- От първоначалното ни запознанство с него, като колеги директори на заводи в „Арсенал“ и по-късно при съвместната ни дейност в Главна дирекция на дружеството, като ръководител винаги се е отнасял с мен обективно, коректно, почтено и отзивчиво. Достоен човек, професионалист с широки познания, който остави своя отпечатък на всички постове, които заемаше.
Забележителен организатор и с ясна визия за развитието на „Арсенал“. Неговата отдаденост, решимост и отговорност ще ни липсват много.
Нека почива в мир. Дълбок поклон пред светлата му памет!

Йордан Йорданов, директор „Технически въпроси“:

- Познавам г-н Станилов от 1980 година, като студент в начален курс, а той бе завършващ дипломант в VI курс. Въпреки кратката среща, веднага останах с чувството, че съм се срещнал със сериозен, целеустремен и с поглед в бъдещето човек.

По-късно, в началото на 1997 година, като технолог в Завод 2 работих под неговото ръководство и виждах един всеотдаен, нетърпящ компромиси в работата ръководител и в същото време - учител, указващ тънко и точно всички особености на професионализма.
И по-късно като директор на различни позиции, за мен г-н Станилов винаги е бил човекът ПРОФЕСИОНАЛИСТ, но с голямо сърце, човекът съветник и учител - строг, но едновременно добър и великодушен, всеотдаен към всичко и всички в „Арсенал“!

Поклон пред светлата памет на инж. Станил Станилов!