Памет за Ботев

Представители на различни политически сили, сред които и членове на местната коалиция и общински съветници от „Алтернативата на гражданите“ почетоха 172 годишнина от рождението на революционера и общественик, поета Христо Ботев.
Пред паметта на героя се поклониха секретарят на Община Казанлък Ваня Иванова, както и общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева.

От името на местна коалиция Алтернативата на гражданите“ паметта на Ботев почетоха председателят на групата общински съветници Янко Запрянов, както и колегите му Владимир Чучумишев и Пламен Стайков.
„Имаме остатъчната инерция да почитаме повече датата на смъртта на героите ни, вместо датата на раждането им“, с тези думи се обърна към събралите се местни общественици лидерът на партия Атака Драгомил Иванов.


Сред дошлите да уважат годишнина от рождението на героя бе и един от авторите на паметника на Христо Ботев в парк „Розариум“- Николай Фитков.



Представители на БСП, на Демократичните сили, на СДС, на ДПС, НПО-та ,на културни институции, неколцина граждани, почетоха 172-та година от раждането на един от великите българи за всички времена.


Паметникът на Христо Ботев в парк „Розариум“ в Казанлък бе издигнат през 2015 година, по инициатива на почетния граждани на Казанлък Николай Ибушев и лидера на партия Атака Драгомил Иванов.


В дарителската кампания по изграждането му се включиха със свои средства членовете на тогавашната група Експерти за Казанлък, на партия Атака, кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, общински съветници.
Съграждането на Ботевия паметник е дело на скулпторите Николай Фитков и Ваньо Колев.

Паметникът на Христо Ботев в парк „Розариум“ в Казанлък е вторият Ботев паметник, който в рамките на година спасиха и издигнаха наново през 2015 година представители на Експертите.
Преди казанлъшката светиня, с дарени средства на Николай Ибушев и Експертите бе възстановен рушащият се паметник на Христо Ботев в централния парк на Букурещ – „Херъстръу“.