В зоните без регистрирани случаи на коронавирус, няма нужда от крайни мерки. Това е заявил днес на заседание на Министерския съвет ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Оперативния щаб. Той е подчерта, че е достатъчна добрата хигиена и спазването на социална дистанция, пише БЛИЦ.


На заседанието, проведено съвместно с членовете на Оперативния щаб за борба с коронавируса, е станало ясно също, че категоричната забрана за провеждане на всякакви културни събития на територията на цялата страната най-вероятно ще отпадне.

Самият премиер Бойко Борисов се е оказал загрижен за хората, които негодуват срещу затворени кина и театри.

Той обяснил в кратце, че театралните зали и киносалоните могат да бъдат отворени, но ще се препоръча да се продават билети през едно място.

Крутите мерки остават за Плевен и Габрово, където са единствените досега потвърдени случаи на заразени.

Председателят на Националния оперативен щаб за борба с болестта генерал Мутафчийски е подкрепил тезата на премиера Борисов, че няма причина да се отменят всички културни събития, както правителството реши на извънредното си заседание в неделя, когато бяха обявени първите случаи на коронавирус.

За пълната забрана на културни прояви настоя в неделя ресорният министър Боил Банов. Той бе подложен на множество критики за това си предложение.

Днес собственици на кина са изпратили позиция, в която настояват за оставката му.

Вчера Министерството на културата разпространи указания, според които до второ нареждане се забранява откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на семинари и конференции, концерти, чествания, беседи за групи, всякакви мероприятия с участието на деца и ученици, събития в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора. В резултат на заповедта всички театри и част от кината затвориха врати.

Отменено беше и едно от най-големите събития за сезона - "София филм фест". Спортните събития в цялата страна се провеждат без публика.

Днес властта намекна, че ще отмени крайните мерки.

В Министерския съвет ген. Мутафчийски е обяснил, че има утвърдена световна методика, която позволява да се провеждат събития с участието на повече хора, но при определени условия, които дават сигурност. Като пример той посочи продажбата на билети за кино и театър през място, за да има дистанция между посетителите.

Допълнил е, че би отправил препоръка да се избягват само събитията, на които се събират хиляди хора.

Премиерът Бойко Борисов веднага е разпоредил на министър Банов да изпълнени препоръките.

Засега не е известно дали това ще доведе до отмяна на заповедта за спиране на културни събития.


Източник: БЛИЦ