Учебните занятия спират от 30 януари до 7 февруари, детските заведения в община Казанлък работят засега

Продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, бе отчетено от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, която обяви от 30 януари грипна епидемия в Старозагорска област. Засегнати са възрастовите групи до 63 години. С оглед прекъсване ни епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, РЗИ предлага прекратяване на учебните занятия в Старозагорска област за периода 30 януари – 7 февруари 2020 г.

От утре, 30 януари до 7 февруари, включително, училищата в община Казанлък ще бъдат затворени за учебни занятия заради обявената от РЗИ - Стара Загора и по предписания към Регионално управление на образованието грипна епидемия на територията на цялата област. Очаква се заповед на министъра на образованието за утвърждаване на посочените дати, информира пресцентърът на Община Казанлък. Всички детски градини и ясли на територията на община Казанлък засега няма да спират работа, като ще продължи провеждането на задължителния ежедневен ефективен филтър с цел недопускане на болни деца в детските заведения, при спазване на дезинфекциозен и противоепидемиологичен режим.

Въвеждат се строги мерки за предпазване от разпространяване на заболяването в лечебните заведения, в заведенията за извънболнична помощ, в детските заведения. Спират се плановите операции, детските и женските консултации, плановите профилактични имунизации и реимунизации, въвежда се ежедневен филтър в детските заведения и редица други мерки.

РЗИ препоръчва на гражданите ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Здравната инспекция продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и ОРЗ.