Община Мъглиж стяга Фестивал на етносите

За пети път град Мъглиж става домакин на Национален фестивал на етносите. Той ще премине под мотото „Еднакви в различното“ и е под патронажа на кмета на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Културното събитие ще се проведе на 17 юли, събота, на откритата сцена на площад „3-ти март“.

Фестивалът цели да събере представители на различни етноси и обединяването им в обща изява. Това е една прекрасна възможност да се постигне съхраняване, разпространяване и представяне пъстротата на бита и културата на етносите у нас в тяхното многообразие, богатство и колорит. И не на последно място по важност – да се отправи послание за толерантност между етносите, уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.

Гостите на събитието ще се насладят на пъстра мозайка от песни, танци, обичаи на различни етности, да се докоснат до културата им, да опитат домашна кухня и специалитети на българи, каракачани, роми, чиито представители живеят и работят на територията на град Мъглиж.

„Еднакви в различното“ няма конкурсен характер и в неговите рамки могат да се изявяват непрофесионални групи и изпълнители. В етнофестивала могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за пресъздаване на обичаи, както и индивидуални изпълнители от всички етноси и географски области без ограничения във възрастта.

Кандидатите за включване в етнофестивала заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата и броя на участниците, като посочват лице за контакт и телефон за връзка. От една организация могат да участват неограниченброй състави, групи и индивидуални изпълнители. Те си осигуряват музикален съпровод на живо или синбек. Продължителността на изпълненията е до 15 минути за групите за пресъздаване на обичаи, танцовите състави и инструменталните групи, до 10 минути – за певческите групи и до 5 минути – за индивидуалните изпълнители. Таксата за участие на организация е 15 лева, независимо от броя на съставите и индивидуалните изпълнители, които се представят от нейно име.

Петият национален фестивал на етносите "Еднакви в различното" ще бъде допълнен с още интересни събития. Изложба и дегустация на ястия и обредни хлябове „Бабината кухня“, изложба на автентични носии „Бабината ракла“, изложба на предмети от бита на етносите „От сръчните ръце на баба“, щанд на гостите ще допълнят жизнерадостната картина на празника.

Заявки за участие се приемат до 9 юли 2021 г. в Община Мъглиж, 0895617561, e-mail: probuda1869@abv.bg