Областният управител Георги Ранов : Няма причини за безкойство у гражданите по отношение на бежанците в област Стара Загора

От началото на годината досега са заловени 230 незаконно преминаващи бежанци през област Стара Загора, съобщи директорът на ОД на МВР Иван Чолаков по време на проведено заседание на Областния съвет по сигурност, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов. На него бе направен анализ на бежанския поток на територията на Старозагорска област и на готовността на институциите да реагират при евентуално увеличаване на бежанската вълна.
Основната част от незаконно преминаващите са задържани при транспортирането им от близки до Старозагорска области – Хасковска, Ямболска, Бургаска, към западната част на страната с цел преминаване на границата и отправяне към Западна Европа.
Броят на получилите статут на бежанци и хуманитарен статут от началото на годината досега в Старозагорска област е 640 души. По данни на ДАНС само 22 са регистрираните на адреси бежанци със статут. По-голямата част от мигрантите напускат областта и се придвижат на запад.
8 досъдебни производства са образувани до момента срещу лица, които са оказвали незаконна логистична помощ на мигранти чрез осигураване на транспортни средства или превозване към западната граница. Липсват данни за организатори на канали на територията на областта, каза още Иван Чолаков.
По време на заседанието областният управител Георги Ранов обясни, че институциите, ангажирани с проблема с бежанците, са в пълна готовност да реагират при усложняване на ситуацията. Той каза, че на този етап няма причини за безпокойство у гражданите. Няма констатирани случаи на напрежение между местното население и чуждестранни граждани. Областният управител призова жителите на областта да сигнализират, ако станат свидетели на незаконно транспортиране на бежанци или при други законови нарушения, свързани с мигрантите у нас.