40 доброволци – огнеборци има от днес община Казанлък.

Те са първият отряд доброволци от Доброволното формирование „Аварийно-спасителна група – гр.Казанлък, сформирано на територията на страната, които ще са в пряка и директна помощ на Община Казанлък и на служителите на Противпожарната служба, при различни инциденти, акции, пожари, природни бедствия, катастрофи и други спасителни дейности.
Международният ден на доброволчеството, отбелязван днес, бе избран за официалното представяне на доброволческия отряд пред обществеността на Казанлък и за среща с кмета на общината Галина Стоянова.
Сред доброволците има представители на различни професии- компютърни специалисти, бъдеши инженери, бивши огнеборци, студенти във военни факултети, бизнесмени, водолази, танкисти, планински спасители, спелеолози.
Най- малкият от доброволците е на 23 години-Андриян Качанов, който е притежател на първата в България карта под №1 за доброволец – огнеборец. Андриян е студент във Военния университет във Велико Търново, специалност „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.“ Най- възрастният е 61 годишен бивш служител на Противопожарната служба в Казанлък.Сред доброволците има и представител на „Арсенал“ - 28 годишният термисти от Завод 6 на дружеството и студент по компютърни технологии в Габровския технически университет Христо Иванов.
Всички участници в Доброволческия отряд към община Казанлък са преминали специално обучение в 3 модула, сред които и оказване на спешна помощ. Сред 40 членове на отряда има и една жена.
На 25 октомври 2012 година Общинският съвет на Казанлък взема решение за създаване на едно от първите по рода си у нас доброволно формирование „Доброволна аварийно-спасителна група – град Казанлък”. Година по-късно започва набирането на доброволци. Първата група е създадена преди две години, със състав от 18 човека.Сега казанлъшкото доброволно формирование наброява 40 души, на различна възраст и с различни професии. Те вече са изцяло екипирани с термоустойчиви дрехи, униформи, издръжливи при пожар и тежки зимни условия, оборудвани с радиостанции от най-висок клас, специални очила против замръзване и мъгла, термоустойчиви шапки, ръкавици и обувки, каски, високо проходим автомобил.

За първия си сбор днес на територията на Противопожарната служба в Казанлък, се явиха малко повече от половината членове на отряда.
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова бе категорична, че при второ отсъствие от повикване, съответният доброволец трябва да бъде заменен с друг.
По- рано днес общински служители от Звеното по сигурността се срещнаха с 11-токласници от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, за да ги запознаят с работата на доброволците. Учениците, между 16 и 18 години са момичетата и момчетата, които могат да бъдат обучавани за бъдещи членове на доброволните формирования и след навършване на пълнолетие да се влеят в техните редици. Най-задаваният въпрос от младежите на тези срещи е бил: “Как мога да стана доброволец?“.
По време на официалното представяне на Доброволния отряд огнеборци, провело се на територията на Противопожарната служба в Казанлък, кметът на общината Галина Стоянова ги приветства с „ добре дошли в отбора на хората под пагон" и им благодари за проявената голяма човечност и любов към Казанлък. „Чест и почитания за тази воля!“., каза Стоянова.Да се чувстват приобщени към семейството на пожарникарите и с благодарност за успешното преминаване на тежката процедура, с тези думи се обърна към новите си колеги и началникът на Протвипожарната служба в Казанлък Анчо Шишков.


По време на срещата с огнеборците кметът благодари на служителите на Противопожарната служба за оказваното съдействие в различни акции на територията на община, като още веднъж припомни техният огромен принос за справяне с тежкото наводнение край Казанлък на 25 ти май тази година .