Над 3500 арсеналци ежедневно храни звеното на Йонка
Повече от 20 години една винаги усмихната и енергична до неизчерпаемост жена ръководи едно от най-важните звена в „Арсенал“ АД – „Обществено хранене“. Йонка Велчева. Преди 39 години, веднага след като завършила Университета по хранителни технологии в Пловдив, започнала в завода като готвач. Сега с вещина ръководи своя екип – 39 души, за които чистосърдечно си признава: „Без тях съм като генерал без армия“. Йонка и нейните хора от звено „Обществено хранене“ се грижат всеки ден работниците и служителите на „Арсенал“ да получават топла, вкусна и разнообразна храна, приготвена от качествени продукти. Закуска и обяд със супа, основно ястие и десерт. Всеки ден различно меню,изготвено от технолог по всички правила и изисквания за питателна и здравословна храна.

Над 3500 души ежедневно се хранят в столовете на фирмата. В момента има 7 стола със 7 бюфета. Политиката на ръководството на „Арсенал“ да подобрява условията на труд и почивка на своите работници и служители е насочена към обновяване на столовата база и разкриване на нови места за хранене. Точно преди година бе открит изцяло възстановеният стол в Завод 3.Направена бе основна реконструкция и пълно модернизиране на централния стол, който е разположен на два етажа. В края на юни т.г. отвори врати изцяло обновеният стол в Завод 4 в Мъглиж. В момента работят още столовете в Завод 1 и Завод 2, има разливна в Завод 3. Предстои възстановяването на още два стола – този до АРЛ (Автоматични роторни линии)и столът в Завод 5. Ще бъдат създадени и три нови разливни – една на площадката на „Арсенал“ в Казанлък и две – на площадката на завода в Мъглиж. В момента централният стол е обособен като кухня-майка, от която се доставя храната за разливните. При отварянето на стола в АРЛ, там също ще се приготвя храна за по-отдалечените обекти на територията на фирмата.

От 1 март 2017 година фирменото ръководство въведе иновативна система за ползване и заплащане на столовото хранене в заводските столове. Тя има няколко съществени предимства –на практика работещите в „Арсенал“се хранят авансово, а безкасовият начин за отчитане значително спестява чакането по опашки. И още - ползването на картата осигурява намаление на храната за работещите в „Арсенал“. Всеки работник и служител на дружеството притежава индивидуална карта, свързана с негова персонална сметка в системата за управление на столовото хранене. С картата се маркира стойността на храната, която всеки е консумирал за деня, без да плаща на момента. Категорично е мнението, че с внедряването на безкасовата системата обслужването е значително по-бързо и ефективно.

Освен тази система, придобивка за работещите в определени производства е безплатното осигуряване на пектин и кисело мляко. В цеховете, където технологичните процеси изискват високи температури, през горещите дни се осигурява безплатно минерална вода, а на други места през зимата работещите получават чай. За нощните смени се осигурява, също безплатно, кафе.

В два стола звеното на Йонка приготвя и закуска. Това не са сандвичи, готови банички и кроасани, а истинска котлова храна – супичка, макарони, нещо приготвено като у дома – топла храна за началото на деня. Над 1000 души се възползват от тази опция и не я пропускат. Отделно са бюфетите, ако някой реши да хапне нещо в допълнение.

„Хората търсят готвените ястия, затова ние се стремим всеки ден да им предлагаме различно меню, да са доволни - казва ръководителят на звено „Обществено хранене“ в „Арсенал“ Йонка Велчева. – Старая се всеки ден да съм в крак с новостите. Готвенето е вид изкуство, трябва да се прави с усет, с желание, да носи удоволствие и да е съобразено с новите тенденции.“ И Йонка Велчева върви с тези тенденции – тя прави едни от най-апетитните и красиви кулинарни изделия за кетърниг - солени хапки, сладкши, вкусотиийки всякакви.

„Гледам да не копирам, имам мои идеи и виждам, че са сполучливи и се харесват“, казва майсторката на кулинарията в „Арсенал“. Другото, което радва столуващите, са десертите – пастите са вкусни, сочни и приготвени само от истински натурални продукти, никакви заместители, категорична е Йонка. При това цените им са символични. Към това апетитно изобилие единствено може да се прибави „черешката на тортата“ – буквално. Това са тортите за арсеналските рожденици с фирмения знак. Поредната запазена марка на „Арсенал“, този път в кулинарното производство.