Малки нашенци и присмехулници от цялата страна пазят духа на Чудомир

Общо 785 детски творби бяха изпратени за XХIV Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци“ и за ХIV Национален конкурс за детски хумористични литературни творби „Присмехулници”.

За „Малките нашенци” са получени 619 рисунки и приложни творби от 91 институции от 48 населени места от цялата страна. За „Присмехулници” са получени 166 литературни творби от 99 индивидуални участници от 27 населени места.

През месец март в ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък, се проведе журиране на произведения на младите художници от жури с председател Иван Гайдаров. Бяха присъдени 80 награди, от които 14 специални, 28 класирани от школи и 21 класирани от училища на І, ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории, както и 11 поощрителни награди.

Жури с председател Иван Желязков, ст. експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби в „Присмехулници“ и присъди награди на младите писатели – 6 от тях са специални, 8 допълнителни и 15 класирани на І, ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 20 административно-териториални области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво на провеждане на мероприятията. Големият интерес към конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната, което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България.

Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Свети Иван Рилски” - Казанлък, със съдействието на Военен клуб – Казанлък.

За 24-та поредна година „Малките нашенци” и „Присмехулници” съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката - Чудомир.

Поради отмяна на Официалната церемония по награждаването, заради пандемията от коронавирус, всички отличени ще получат своите грамота и медали чрез куриерски пратки.