Историческият музей затваря врати само на 1-и януари. По 350 души на ден по Коледа на Паметника на Свободата
Само в първия ден на новата 2016-та – 1-и януари, Исторически музей „Искра“ в Казанлък ще бъде затворен за посетители, информират от общинския културен институт. В останалите три почивни за България дни, музеят ще работи. Вратите на музея са отворени в рамките на зимния график – от 9.00 сутринта до 17.30 вечер. Тракийската гробница – копие, Музеят на розата, гробниците Шушманец и Оструша, затварят след обяд с половин час по-рано – в 17.00. Казанлъшкият исторически музей, който е един от най-богатите и най-големите местни музеи у нас, работи и по време на Коледните празници, когато единственият почивен ден бе само навръх Коледа – 25-и декември.
„Да се работи по празниците си заслужава, защото посетители има. Освен, социалния ефект - хората имат достъп до нашите експозиции и това разнообразява и обогатява празниците им, има и финансов резултат от работата ни през празничните дни“, коментира директорът Момчил Маринов.
Паметникът на Свободата на връх Шипка, който е основен обект от Националиня парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ от днес, 30-и декември, е в снежно-ледена обстановка. Снегът на върха е причина, утре – 31-и декември, да не се работи. Неработен и за този музей, ще бъде 1-и януари, съобщи директорът Чавдар Ангелов.Ако времето позволява, на 2-и и 3-и януари, Паметникът на Шипка ще отвори врати. Паметникът е бил отворен през всички дни на Коледните празници, когато дневно от там са минавали по 300-400 души, привлечени, не на последно място и от хубавото време на върха.
Литературно-художественият музей „Чудомир“ няма приема посетители от 31-и декември до 4-и януари. Неработен и за Художествената галерия, както и за Историческия музей, ще бъде първият ден на новата година. В последния - 31-и декември, общинската галерия ще работи до 13.00 на обяд.