Осмото издание на „Училище за карикатури“ с Николай Фитков, което по традиция е част от „Чудомировите празници“, този път премина по нетрадиционен начин. Главният урок изнесе испанският карикатурист Давид Гарсия Виванкос, който показа в ЛХМ „Чудомир“ как се рисуват шаржове и карикатури. Давид е един от най-бележитите испански карикатуристи, неговите творби са в най-големите испански медии „Еl Mundo“, „Еl Pais“, „АВС“ „La Vanguardia“ и други, с милиони читатели. Давид и Хуан Гарсия Серада – директорът на Института за хумор „Каведо“ към университета „Алкала де Енарес“, гостуват в Казанлък, благодарение на Николай Фитков. Казанлъчанинът е участвал в конкурс на „Коведо“, откъдето става и кореспонденцията, довела до международното участие в сегашното „Училище за карикатури“.
За да стане добра карикатура трябва наблюдателност – важна е формата на лицето, устата, очите, носът и ъгъла на рисуване. Това са част от тънкостите, които разкри Давид Ванкос. Испанецът нарисува десетки шаржове на всеки, който желаеше да позира. Разбира се, сред моделите бе и Николай Фитков, главният виновник за демонстрациите.
Хуан и Давид са за първи път в България. При настоящата визита са успели да разгледат малко от столицата, Домът на хумора в Габрово и забележителностите на Казанлък. На 28 март от 17,30 в Музея на розата откриват първата най-мащабно представяне на испанска карикатура в България, като в експозицията има и творби на Давид Гасия Виванкос.
В „Училището за карикатури“ по традиция ще завърши с представянето на творбите на казанлъшките ученици, а най-изявилите се млади творци ще бъдат наградени на 1 април.