Доброволката в казанлъшкото COVID-отделение работила на термокамерите в „Арсенал“

От днес, 10 ноември, медицинската сестра Аджер Пътъ е на своя пост в COVID-отделението на МБАЛ„Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. Засега тя единствена от медицинските сестри, работещи в детските ясли, детските градини и училищата на територията на община Казанлък, безрезервно се отзова на призива за подкрепа на медицинския персонал в болницата.

По време на обявеното извънредно положение през март 2020 година и последвалата извънредна епидемична обстановка у нас, когато „Арсенал“ бе една от първите фирми в България с въведени строги мерки против разпространението на коронавируса, сестра Пътъ е дежурила на входно-изходните портали на предприятието. В продължение на 3 месеца – март, април и май, тя е била на своя пост, като стриктно е следяла за състоянието на влизащите работници и служители и е наблюдавала отчитанията на термокамерите. Разказва, че имало период, в който всеки ден изминавала пеша пътя от Бузовград до Казанлък, защото не вървели автобусите между населените места. Очевидно, тази сърцата жена е винаги там, където има нужда от нейната помощ.

Аджер Пътъ работи като медицинско лице в казанлъшките гимназии ПГ „Иван Хаджиенов“ и ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт, които към момента са на дистанционно обучение. За да бъде доброволка в COVID-отделението на общинската болница в Казанлък, си е пуснала неплатен отпуск.

Чуваме се с нея, докато в следобеда на 10 ноември тя все още е в отделението. По думите й, е на работа от 7.30 до 19.30 часа и така ще е всеки делничен ден. „Има много болни. Трудничко е, но не е страшно“, казва Аджер Пътъ. И споделя, че по-скоро трябва да свикне със спецификата на работа в болнично отделение предвид факта, че досега е била медицинско лице в детски ясли, градини и училища. Според нея, други доброволки медицински сестри няма, но веднага се сеща за един мъж доброволец, който най-вероятно е журналистът Иван Янев.