За въвеждането на мерките коментира г-н Николай Ибушев, генерален директор на "Арсенал" АД

От 17 януари 2022 г. в „Арсенал“ АД се въвеждат временни мерки. На основание чл. 173-а от Кодекса на труда всички работници и служители в дружеството излизат в платен годишен отпуск от 17 януари до 11 февруари 2022 г. При изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителните вноски ще са за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа.

Предприетите действия са съгласувани между ръководството на „Арсенал“ и двете синдикални организации в предприятието – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Въвеждането на тези мерки коментира генералният директор на „Арсенал“ АД г-н Николай Ибушев. По думите му, основните фактори за това са: невероятното поскъпване на енергоносители, материали и суровини; силното поскъпване на металите на международните пазари, високият пик на силнозаразния вариант „Омикрон“, наличието на заболели от коронавирус в дружеството и др.