През 1924 година на едно празно място край Казанлък, в местността „Кашът“, започва строителството на „Арсенал“. Градът на маслодайната роза и занаятите има щастието да се окаже пресечната точка на диагоналите върху картата на България, които чертае казанлъчанинът ген. Иван Вълков като министър на войната в началото на ХХ век. Тук, южно от града, се премества Софийският артилерийски арсенал, наследник на Русенския арсенал. Тук се ражда заводът, превърнал се в гигант на родното машиностроене, дал нова посока в развитието на града, на региона и на цяла България.

Прелиствайки историята на предприятието, усърдно съхранена през годините, няма как да не изпитаме възхищение от това, което се е случило в първите години, изпълнени с много трудности и ентусиазъм, и което се постига днес.

Сякаш неусетно във времето, но с цената на много работа, на преживени кризи, на промени и нови обстоятелства, с упоритостта на първите и всеотдайността на всички следващи поколения, работилниците се превръщат в цехове, производствата се усъвършенстват, проектират се и се внедряват напълно нови изделия, развиват се технологиите, правят се нови разработки, продуктовата листа непрекъснато расте, производството става все по-мащабно и всеобхватно, продукцията тръгва по света, нараства броят на работещите. Казанлък се превръща в промишлен център, защото всичко това се случва в „Арсенал“. Независимо от политическата обстановка в страната, той винаги е бил и остава стожерът на местната индустрия и заводът майка на редица промишлени предприятия в България.

В навечерието на 100-годишнината от установяването на завода в Казанлък, която е през 2024 година, „Арсенал“ издирва архивни снимки и събира спомени за попълване вековната памет на предприятието. Всеки фотос, запечатал късче от неговата история, е ценен. Ценна е и живата памет, съхранена в личните спомени – и на предците, и на съвременниците ни.

Всяка предоставена снимка ще бъде сканирана и върната на притежателя й. Всеки споделен спомен ще добави още един щрих в летописа на завода.

Благодарим ви и ви очакваме!

За връзка с нас: Редакцията на в. „Трибуна Арсенал“, бул. „Розова долина“ 100, офис 8, e-mail: julia_mladenova@abv.bg

Тел. 0882987014; 0882987012