"Археолози на свободна практика" в ареста заради злато и керамика от преди 7 века
Дамски златни накити, обици, колиета, гривни, огърлици, една от които от полускъпоценни камъни, 6 монети, керамика, фрагмент от гипсова отливка и и неуточнено количество съвременно злато, както и книга -каталог на древни монети бяха открити днес в Казанлък, при специализирана полицейска акция, проведена от звеното за охрана на обществения ред.


Находката е открита на булевард „Никола Петков“ в града, уточни за Дарик главен инспектор Стойчо Крачолов, началник на РУ-Казанлък.
Съмнителното поведение на двете лица, спрени за проверка в пътуващ по булеварда автомобил, става повод полицаите да направят обстойна проверка на автомобила, при която се натъкват на културно-археологическите ценности.


Дамските златни накити и част от монетите са били поставени в дървено куфарче, на задната седалка на автомобила, в багажника са открити два електрокапсулдетонатори, при последващо претърсване на два адреса в Казанлък са намерени другата част от находките, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.
За находката, която се определя като „археологически обект културно историческа ценност“ в Полицията в Казанлък са задържани двама мъже- 66 годишният ВВ и 46 годишният Евг. Г. С прякор Душата. И двамата са криминално проявени, с регистрации в полицията.
Според полицейски източници, задържаните са „археолози на свободна практика“. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа.
Образувано е досъдебно производство, по смисъла на чл.278, ал. 6 от НК, уточни окръжният прокурор Дичо Атанасов. Престъплението за което са в ареста двамата заъдржани предвижда лишаване от свобода до 6 години, глоба и конфискация на имуществото.


Към момента не е ясен точно грамажа на откритите находки, но определено става дума за изключително ценни накити по отношение на епохата, времето, изработката и стойността им, казаха на завършилия преди малко брифинг в Полицията в Казанлък.
Според Радослав Петков от Исторически музей „Искра“ в Казанлък, откритите монети са с лика на Андроник Втори, а златните накити и керамиката се отнасят, по предварителна преценка на музейни експерти към 14 век.
Намерените накити и археологически находки от преди близо 7 века ще се съхраняват в трезор, като предстои извършването и на обстойна експертиза, която ще даде точна оценка за времето и стойността им.
Откъде са намерените накити и керамика не се знае към момента, двамата задържани отказват да дават информация за произхода им.
От Им „Искра“ заявиха,че не са проверявали към момента терена на разкопките в района южно от Казанлък, където това лято работеха археолози по древни светилища.
Специализираната полицейска акция на територията на Казанлък продължава и в момента, като от Полицията не изключиха вероятността за още разкрития.