Андреевден - Ден за смели начинания На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.

Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, с формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". След падането на Византия апостол Андрей е смятан за покровител на Русия.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В народния календар той се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна денят се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки. Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера, недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

Поверията за Андреевден са свързани с това, Вярва се, че на този ден "всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Варят се всякакви зърна - боб, леща, царевица, ориз или каквото си изберете, за да ви е пълна къщата.
Някои метафизици препоръчват на Андреевден да се започват всякакви рискови начинания. Заради храбростта, която носи Първозвания, те ще бъдат увенчани с успех.

Днес имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.